Linkovi

Podgorica zadovoljna statusom kandidata za EU


Cetinje, Crna Gora
Cetinje, Crna Gora

U političkoj javnosti Crne Gore, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU doživljava se kao dobra vijest koja je pretpostavka za ispunjavanje sedam uslova Evropske komisije i brzo dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

"Crna Gora je zasluženo dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, a ta odluka predstavlja podstrek da se što dinamičnije nastavi sa realizacijom integracionih ciljeva", kazao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je siguran da je Crna Gora zasluženo ušla u novu fazu procesa integracije u EU.

"Predsjednici država i vlada članica EU su, dodjeljujući status kandidata Crnoj Gori, adekvatno vrednovali napore njenih institucija koje su posvećene dostizanju evropskih standarda", kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, nova faza odnosa Crne Gore i EU predstavlja i posebnu odgovornost, ali i podstrek da se što dinamičnije nastavi sa realizacijom integracionih ciljeva i tako počnu pregovori za članstvo.

"Uvjeren sam da status kandidata, koji sa sobom nosi i pogodnost korišćenja svih predpristupnih fondova, označava fazu još intezivnijeg angažovanja ukupnog društva na putu ka EU", naveo je Vujanović.

Odluka Savjeta Evropske unije da Crna Gora dobije status kandidata za članstvo u EU, jedna je od najboljih za Crnu Goru otkako je postala samostalna država, rekao je ministar spoljnih poslova Milan Roćen.

"Veliki uspjeh, i veliki dan za našu malu zemlju. Priznanje Vladi, Parlamentu, vlasti i opoziciji, civilnom društvu, ali prije svega građanima Crne Gore, koji svoju budućnost vide u Evropskoj uniji", rekao je Roćen.

On je zahvalio Evropskoj komisiji na, kako je rekao, odličnoj saradnji i državama članicama EU i Evropskom parlamentu na pomoći i podršci.

"Ova odluka je ohrabrenje prije svega za Crnu Goru, ali i odlična poruka za region", rekao je on.

Roćen je ocijenio da Crna Gora ima razloga za slavlje, ali da nema za to mnogo vremena.

"Status kandidata samo je predkvalifikacija za evropsku trku. Otvaranje pristupnih pregovora označiće start te duge trke. Moramo danonoćno trenirati i mobilisati u evropskom frontu svu crnogorsku pamet", kazao je Roćen.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije Nebojša Medojević smatra da je "dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji važna istorijska činjenica koja donosi obaveze koje Crna Gora treba ozbiljno da shvati i prihvati".

Crna Gora, smatra on, u narednom periodu treba da iskoristi sve raspoložive kapacitete koji nijesu mali, u Vladi, opoziciji, civlnom sektoru i nezavisnim stručnjacima.

"Da u što kraćem roku ispunimo uslove koje je pred Crnu Goru stavila Evropska komisija", rekao je Medojević.

On očekuje da će sve strukture društva shvatiti ozbljnost situacije i veličinu cilja kome Crna Gora teži.

XS
SM
MD
LG