Linkovi

Maurer: Crna Gora najsposvećenija napretku


Šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer i državni sekretar za evropske integracije Slavica Milačić
Šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer i državni sekretar za evropske integracije Slavica Milačić

Evropska komisija preporučila je danas otvaranje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, ali bi tačan datum njihovog početka trebalo da odrede premijeri i šefovi država članica na sjednici Evropskog savjeta u decembru. Prenos iz Brisela pratio se danas u Podgorici

Prenos današnje sjednice i press konferencije Štefana Filea u Briselu, u podgoričkom hotelu Crna Gora organizovalaje Delegacija EU u Podgorici, a prisustvovali su joj predstavnici vlasti, opozicije i medija. Šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Leopold Maurer tvrdi da je ranije danas na Odboru za spoljne odnose Evropskog parlamenta bilo veoma malo pitanja koja se odnose na Crnu Goru:

‘’Što pokazuje da je Crna Gora prihvaćena trenutno kao država koja je najviše angažovana i najposvećenija ostvarenju napretka kad su u pitanju evropske integracije’’, rekao je Maurer.

Državni sekretar za evropske integracije Slavica Milačić kazala je da Vlada pozdravlja pristup koji u pregovorima podrazumijeva prvo otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i ljudskih prava.

‘’To se podudara sa opredjeljem Vlade i ostalih struktura društva, da se pitanja koja se tiču vladavine prava i ljudskih prava tretiraju što ranije, ne samo zato što se potvrđuje da je to uslov za napredak država, već uslov demokratije i demokratskog i ekonomskog razvoja, kao i tržišne privrede’’’, navela je Milačić.

Prema njenim riječima, ovo je uspjeh cijele Crne Gore. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević čestitao je crnogorskim građanima otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, ocjenjujući da je to najvažniji datum u novijoj istoriji Crne Gore.

‘’I pored niza kritika i problema koje PzP potencira, ja danas mogu građanima da poručim - Crna Gora će biti slobodna, demokratska, pravna, prosperitetna država’’, naveo je Medojević.

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije smatra da je ovo važan dan za cijeli region, ne samo za Crnu Goru.

‘’Posebno me raduju vijesti vezane za Srbiju, jer, kroz pristupanje Srbije vidim neku vrstu brisanja granica između Srbije i Crne Gore, koje su iscrtali političari, tako da će se vremenom sve zemlje regiona uključiti u EU i na taj način će se proces razgrađivanja ovog regiona zaustaviti’’.

Pristupni pregovori Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji znače novu odgovornost, ali i podstrek za dinamiziranje njenog evropskog integracionog cilja, rekao je danas crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

XS
SM
MD
LG