Linkovi

File: Crna Gora napredovala u reformama


Savet za stabilizaciju i pridruživanje izmedju Crne Gore i Evropske unije na sastanku u Luksemburgu, ocenio je da je Crna Gora ostvarila "dobar progres i rezultate".
Savet za stabilizaciju i pridruživanje izmedju Crne Gore i Evropske unije na sastanku u Luksemburgu, ocenio je da je Crna Gora ostvarila "dobar progres i rezultate".

U Luksemburgu je održan Stabilizacijski i asocijacijski savjet EU i Crne Gore što je, kako tvrde evropski domaćini, bila prilika da se intenzivira saradnja dvije strane, čineći trenutak konačne odluke o početku završnih pregovora sve izglednijim.

Crnogorska strana očekuje da sa pozitivnim ocjenama kakve bi trebao donijeti oktobarski izvještaj o napretku zemlje u reformama, dodje i preporuka Evropske komisije za početak završnih pregovora o prijemu zemlje u evropsko članstvo.

Tri su tačke koje su razmatrane na današnjem skupu - regionalna saradnja, analiza do sada učinjenog na ispunjenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i budući izazovi koji stoje pred crnogorskim društvom.

"Jasni napori su učinjeni na polju ključnih političkih reformi, ekonomskom razvoju i pripremama za evropske integracije. Crna Gora je osnažila svoju konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu u regionu. Nova otvorenost kakvu iskazuje crnogorska vlada prema civilnom društvu i medijima je snažno pozdravljena i igra ključnu ulogu u integracijskom procesu zemlje”, naveo je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Šef diplomatije Crne Gore, Milan Roćen, ističe da je današnji sastanak u Luksemburgu poslednja provera pre nego Evropska komisija iznese mišljenje o procesu evropskih integracija u Crnoj Gori.

"Hrvatski primer je potvrda kredibiliteta politike EU, njene posvećenosti jednoj od svojih najbolji politika - politici proširenja, a takodje i principu regate, i to je ono što omogućava, rekao bih, zdravu konkurenciju na Zapadnom Balkanu svima nama koji imamo EU aspiracije, da se u zdravoj konkurenciji takmičimo ko će zauzeti hrvatsku poziciju. Iz akcionog plana, ja sam siguran da će Evropska komisija početkom oktobra imati sve argumente u svojim rukama da donese pozitivno mišljenje i Evropskom savetu preporuči Crnu Goru za otvaranje pregovora za članstvo u EU", istakao je Roćen.



XS
SM
MD
LG