Linkovi

EK traži konkretne rezultate


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i premijer Crne Gore Igor Lukšić na konferenciji za novinare u Podgorici
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i premijer Crne Gore Igor Lukšić na konferenciji za novinare u Podgorici

Crna Gora je ostvarila napredak u ispunjavanju preporuka Evropske komisije za dobijanje datuma pregovora, ali su sada potrebni konkretni rezultati posebno u oblasti jačanja vladavine prava, kazao je danas u Podgorici predsjednik Evropske Komisije Žoze Manuel Baroso.

Samo par sedmica nakon što su se sastali u Briselu, predsjednik EK i crnogorski premijer još jednom su razgovarali o evropskom putu Crne Gore. Baroso je u Podgoricu stigao u pratnji Štefana Filea, komesara za proširenje i pohvalio posvećenost i efikasnost crnogorske Vlade u realizaciji sedam zadataka EK, čije je ispunjenje preduslov za početak pregovora za članstvo u EU. Baroso je, nakon razgovora sa premijerom Igorom Lukšićem, istakao da su konkretni rezultati najbolji dokaz postojanja političke volje za realizaciju sedam preporuka EK.

"Želimo da vidimo konkretne rezultate u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i u jačanju nezavisnosti pravosuđa zato što je to od ključnog značaja za poboljšanje klime za biznis i privlačenje investicija", kazao je Baroso.

On je naveo da su vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala visoko na ljestvici uslova EK za početak pregovora sa Crnom Gorom.

"To su oblasti u kojima je potrebno ostvariti konrektne rezultate na terenu. Nije dovoljno imati samo zakonodavne odluke već je potrebno imati opipljive ili jasno vidljive rezultate", rekao je Baroso.

Bićemo strogi i pravični u ocjeni ispunjavanja kriterijuma, a u oktobru ćemo podnijeti izvještaj o napretku Crne Gore, rekao je Baroso i poručio građanima Crne Gore: ‘’Mi smo uvjereni da vi možete da se nosite sa izazovima evropske integracije. U tome ne možete biti sami. Imaćete našu podršku. Ali, mi vjerujemo u energiju i talenat crnogorskog naroda. Želim vam uspjeh na tom putu’’.

Crnogorski premijer Igor Lukšić zadovoljan je što je posjeta visokih zvaničnika iz Brisela upriličena upravu u danu kada se navršava 100 dana Vlade kojoj je na čelu:

‘’To doživljavam i simbolički i suštinski kao nastavak podrške EK našim naporima da ono što je bilo centralna tama u prvih 100 dana Vlade, bude centralna tema i u narednom periodu-a to je ispunjavanje sedam preporuka EK u cilju stvaranja uslova da počnemo pregovore naredne godine’’.

Lukšić je rekao da je Barosa informisao o progresu koji je ostvaren u odnosu na njihov posljednji susret početkom marta i zahvalio mu što EK u tom procesu djeluje kao partner Crne Gore. Baroso je danas razgovarao i sa predsjednicima države i Skupštine Filipom Vujanovićem i Rankom Krivokapićem.

XS
SM
MD
LG