Linkovi

Oštra politička bitka za Podgoricu


Glasanje u Podogorici na parlamentarnim izborima 14. oktobra 2012.
Glasanje u Podogorici na parlamentarnim izborima 14. oktobra 2012.

Lokalni izbori u Crnoj Gori, zakazani za 25.maj u 12 opština, od premijera Đukanovića su već označeni kao “najteža bitka koju DPS vodi od referenduma”.

To se posebno odnosi na Podgoricu u kojoj se Đukanovićevom DPS-u suprotstavlja državotvorni blok koji čine SDP i Pozitivna Crna Gora.

Iako će na lokalnim izborima u Podgorici, gradu koji čini skoro trećinu populacije države, učestvovati dvije snažne prosrpske grupacije, Demokratski front i SNP, te jedna albanska koalicija, na suprotnim stranama, ozbiljnije nego ikada ranije, neći će se koalicioni partneri sa državnoog nivoa: DPS i SDP.

Istina, Đukanovićevoj stranci u pomoć su pritekli Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Demokratska unija Albanaca i Hrvatska građanska inicijativa, dok je SDP ojačan mladom političkom snagom, Pozitivnom Crnom Gorom. Na čelu ove koalicije social-demokrata predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i lidera Pozitivne Darka Pajovića, naći će se nestranačka ličnost, veliki adut te grupacije u izbornoj trci, Dragan Bogojević, profesor Filozofskog fakulteta i čovjek koji do sada nije bio u vodama politike.

Demokratska partija socijalista ozbiljno je shvatila svoje političke rivale, pa iako mnogi najavljuju postizbornu koaliciju upravo između ove dvije grupacije, tvrde da će sami nastaviti pobjedničkim putem u Podgorici, koja je lokomotiva razvoja Crne Gore. Lider DPS-a Milo Đukanović čak tvrdi:

“Izbori u Podgorici su najteža bitka koju DPS vodi od referenduma”.

U namjeri da Podgorica, kako kaže ostane urbani centar Crne Gore, te grad koji da igra glavnu ulogu dinamičnog razvoja države, Đukanović se zahvalio dugogodišnjem gradonačelniku Miomiru Mugoši, a za novog, prvog čovjeka grada, kandidovao ministra u nekoliko mandata Vlade Slavoljuba Stijepovića.

DPS je, ističu u toj stranci, spreman za još jedan pobjednički pohod i očuvanje državnosti Crne Gore. Da je na ovim izborim zaista ulog državnost, potvrdio je i Đukanovićev koalicioni kolaga sa državnog nivoa, a politički protivnik na lokalnom, Ranko Krivokapić:

"Okupio nas je opet maj da vratimo Podgoricu, slobodni grad. Pred nama je veliki izazov da vratimo Podgorici pravdu. Podgorica je grad koji ima 4.000 izgubljenih radnih mjesta, a svaki evropski grad mora da ima razvijenu industriju. Ova generacija mora to promijeniti i utemeljiti vrijednosti koje čine SDP i Pozitivnu. To su EU, pravda, istina, NATO. Ko ovo želi i poštuje ustav Crne Gore naš je saveznik”.

Program, slogan i vizuelni identitet izborne kampanje koalicije "Evropsko lice Podgorice", te novi prvi čovjek Koalicije, čine novu političku ponudu građanima. Dragan Bogojević ističe da “vrijedi pokušati da sve promijenimo na bolje, jer ako ne pokušamo, nećemo ni znati”.

“Naši suparnici su mjera prošlosti i sadašnjosti. Vlast koja je trenutna kaže da je njima dobro u sadašnjosti, opozicija tvrdi da ova vlast treba da se svrgne da bi sve bilo dobro. Ja smatram da je naš jedini neprijatelj trenutno samo nedostatak vjere u promjene koje su nužne i neizbježne”.

Podgorici nijesu potrebni truli politički dogovori, lažno politikanstvo i finansijeri. Potrebno nam je da viziju budućnosti ostvarimo jer ako pokrenemo Podgoricu, pokrenućemo cijelu Crnu Goru, poručio je nosilac koalicione liste Dragan Bogojević. Za sada je jedino nesporno da u glavnom gradu Crne Gore do 25. maja neće biti političke monotonije. Naprotiv.
XS
SM
MD
LG