Linkovi

Filip Vujanović uveren u pobedu


A man shows a piece of used ammunition at the site of fighting. Ukrainian government forces reclaimed Mariupol from pro-Russian separatists in heavy fighting, Maruipol, June 13, 2014.
A man shows a piece of used ammunition at the site of fighting. Ukrainian government forces reclaimed Mariupol from pro-Russian separatists in heavy fighting, Maruipol, June 13, 2014.

Potpredsednik DPS-a Filip Vujanović biće kandidat te stranke na predsedničkim izborima; SDP ocenjuje da je Vujanovićeva kandidatura neustavna

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Filip Vujanović biće kandidat te stranke na predsjedničkim izborima 7.aprila, odlučio je jednoglasno Glavni odbor DPS-a. Koalicioni partner Đukanovićevih socijalista SDP izričita je da je Vujanovićeva kandidatura neustavna.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović kazao je da su tu odluku donijeli nakon ozbiljne procedure i sagledavanja svih argumenata ‘za i protiv svakog od potencijalnih kandidata’.

Đukanović tvrdi da je predsjednička kandidatura Filipa Vujanovića u skladu sa Ustavom, i navodi da je to utvrdilo više pravnih stručnjaka. No, Ustavni sud nije mogao do sada ocjenjivati ustavnost kandidature dok njegova partija nije odlučila da ga predloži za kandidata

"Naše uvjerenje je, nakon konsultacija sa čitavim nizom pravnih stručnjaka, da je ova kandidatura ustavno zasnovana i zato smo se opredijelili da je utvrdimo", rekao je on.

Đukanović smatra da nema razloga da se razmišlja o vanrednim parlamentarnim izborima, zbog činjenice da su iz Socijaldemokratske partije najavili da neće podržati Vujanovića.

"Nije ovo prva razlika između DPS-a i SDP-a. Sve razlike koje su postojale demokratski i korektno smo nosili, uvijek vodeći računa da nas ne odvedu u nešto što bi bilo protiv nacionalnog interesa", precizirao je Đukanović.

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović, kazao je da je ubijeđen u pobjedu na izborima za šefa države.

"Siguran sam u pobjedu i ubijeđen sam da će ona biti dokaz snage onoga što zastupaju DPS i koalicioni partneri" , kazao je Vujanović novinarima nakon sjednice Glavnog odbora DPS-a koji je jednoglasno podržao njegovu kandidaturu.

On je rekao da vjeruje da ga svi građani vide kao njihovog predsjednika.

"Ubijeđen sam da su građani prepoznali da sam čovjek koji se ponašao kao predsjednik svih građana bez obzira kojoj partiji pripadaju", naveo je Vujanović.

No, Socijaldemokrarska partija poručuje da je predsjednička kandidatura Filipa Vujanovića neustavna, i on nema podršku SDP-a. Štaviše, povodom kandidature Vujanovića SDP namjerava podnijeti žalbu Ustavnom sudu zbog činjenice da je on već bio predsjednik u dva mandata, koliko je shodno Ustavu dozvoljeno. Pravne dileme stvara činjenica da je Vujanović prvi mandat na mjestu predsjednika proveo onda kada je Crna Gora još bila u zajedničkoj državi sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG