Linkovi

Katnić: Brojni izazovi u 2012.


Godišnja konferencija za novinare Ministarstva finansija Crne Gore
Godišnja konferencija za novinare Ministarstva finansija Crne Gore

U godini koja je pri kraju, Crna Gora je ostvarila projektovanu stopu rasta ekonomije i izvoza i smanjila nezaposlenost, rekao je na godišnjoj konferenciji za novinare ministar finansija Milorad Katnić. On je istakao da bi stabilan fiskalni i finansijski sistem u 2012.godini značio zdravu osnovu za ekonomski rast u narednim godinama.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je da ekonomski i finansijski sistem Crne Gore u 2012. godini očekuju brojni izazovi. On je naveo da će u predstojećoj godini poseban izazov biti poboljšanje likvidnosti, da je neophodno obezbijediti stabilan priliv direktnih stranih investicija kako bi se stvorili preduslovi za stvaranje novih radnih mjesta.

"Pred nama je još jedna godina velikih izazova. U kojoj mjeri će Crna Gora uspjeti da umanji negativne efekte, zavisi od svih učesnika ekonomskog sistema, kazao je ministar finansija.

Katnić je na godišnjoj konferenciji Ministarstva finansija kazao da su u godini na izmaku ostvareni dobri ekonomski rezultati, koji se ogledaju, kako je naveo, i u smanjenju javne potrošnje.

"Obezbijedili smo sredstva za isplatu svih budžetskih obaveza, i budžetskog rebalansa drugu godinu za redom. Ojačali smo fiskalnu stabilnost, poboljšali naplatu poreskih prihoda uspjeli smo uspostaviti stabilan i održiv sistem javnih finansija", kazao je ministar Katnić.

On je naveo i da godinu na izmaku karakterišu veći budžetski izdaci po osnovi socijalnih davanja, izdataka za penzije i plate i obezbjeđivanje državnih garancija.

"Tokom 2011. ojačana je funkcija interne revizije. Trenutno je angažovano 28 internih revizora koji će vršiti unutrašnju reviziju, što čini obuhvaćenost približno 88 posto sredstava državnog budžeta", naveo je ministar finansija.

Katnić je govorio i o ulozi ministarstva finansija u dijelu obezbjeđivanja kredita od 2,5 miliona eura za javni servis.

"Shodno zakonu postoji obaveza da određena sredstva budu prenešena Radio televiziji Crne Gore. Ta sredstva mogu biti u funkciji kreditnog aranžmana prema banakama. U tom dijelu Ministarstvo finansija može dati podršku, u smislu da sredstva koja su opredijeljena televiziji shodno zakonu budu usmjerena za otplatu kredita", kazao je Katnić.

On je kazao i da je konstatovana formalna ispravnost tendera za privatizaciju „Pobjede“, i odlučeno je da se sa tom medijskom kućom uđe u pregovore.

"Za tendersku komisiju stekli su se formalni uslovi da se počnu pregovori, neophodno je da se još stekne saglasnost Savjeta za privatizaciju, kako bi započeli tu priču", naveo je Katnić.

Narednu godinu u oblasti javnih finansija trebala bi da karakteriše dalja racionalizacija rashoda, i pokušaj da lokalni budžeti budu koncentrisani na izvorne prihode, istakao je ministar finansija.

XS
SM
MD
LG