Linkovi

Odloženo svedočenje Momira Bulatovića


Momir Bulatović u svojstvu predsjednika Crne Gore, prisustvuje potpisivanju Dejtonskog sporazuma, 28.02.1997
Momir Bulatović u svojstvu predsjednika Crne Gore, prisustvuje potpisivanju Dejtonskog sporazuma, 28.02.1997

Svjedočenje Momira Bulatovića pred Vižim sudom u Podgorici, na sudjenju optuženima za deportaciju Muslimana i Srba iz Crne Gore 1992. godine, odloženo je dok bivši crnogorski predsjednik ne bude oslobodjen čuvanja državne tajne.

Bulatović se pojavio na sudjenju, navodeći da raspolaže obimnom dokumentacijom, za čije objelodanjivanje mu je potrebno oslobadjanje od čuvanja državne tajne. On je kazao da je pred Medjunarodnim sudom u Hagu oslobodjen čuvanja državne tajne i da očekuje da će isto uraditi sud u Podgorici.

Predsjednik Specijalnog vijeća sudija Milenka Žižić odgovorila je da odluka o oslobadjanju Bulatovića čuvanja držžavne tajne važi samo za sud u Hagu. Ona je kazala da će Viši sud, zbog toga, zatražiti od nadležnog državnog organa da oslobode bivšeg predsjednika Crne Gore čuvanja državne tajne, ali nije precizirala od kod državnog organa će to biti traženo.

Ona je rekla da che bivži predsjednik Crne Gore ponovo biti pozvan da svjedoči, kada bude oslobodjen čuvanja državne tajne. Bulatović je zapitao koji je to državni organ nadležan da ga oslobodi čuvanja državne tajne pred Višim sudom u Podgorici kada se njegovo svjedočenje odnosi na period 1992. godine, odnosno postojanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

On je prethodno kazao da državni odgani Crne Gore nijesu krivi za deportaciju. “Poklanjam se sjenima nevinih žrtava. Uvjeren sam da ih zla sudbina nije zadesila krivicom državnih organa Crne Gore, vech opštih okolnosti koje su vladale u tom vremenu”, naveo je Bulatović.

Advokati optuženih, Branislav Lutovac i Božo Prelević, kritikovali su odluku sudije, ocjenjujući da su time bitno povrijedjena prava njihovih klijenata na odbranu. Lutovac je naveo da u Ustavu Crne Gore postoji odredba o supremaciji međunarodnog prava u odnosu na domaće zakonodavstvo. Lutovac je istakao da je svjedočenje Bulatovića ključno u čitavom slučaju.

XS
SM
MD
LG