Linkovi

Jako nevreme na crnogorskom primorju


Crna Gora nevreme
Crna Gora nevreme

Rezultati nehumane gradnje, trke za profitom i nepoštovanja prirode i njenih zakonitosti sasvim sigurno dolaze na naplatu, što se pokazalo i u nevremenu koje je zahvatilo Budvu i Petrovac,

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama od ponedjeljka je u potpunosti paralisalo opštine na crnogorskom primorju, a najveće štete su pretrpjeli Budva i Petrovac. To je razlog da mnogi ovih dana aktuelizuju problem neplanske gradnje.

Rezultati nehumane gradnje, trke za profitom i nepoštovanja prirode i njenih zakonitosti sasvim sigurno dolaze na naplatu, što se pokazalo i u nevremenu koje je zahvatilo Budvu i Petrovac, saopšteno je iz Pozitivne Crne Gore.

Na području Budve i Petrovca od prvog dana septembra, zbog obilne kiše došlo do problema u saobraćaju, poplavljena su brojna prizemlja, a vodena bujica je nanijela velike količine šljunka i kamenja. U Petrovcu je kiša poplavila mnoge ulice, pijacu i Dom zdravlja, a voda je prodrla i u hotele.

Arhitekta Goran Tuponja, smatra da lokalne vlasti u primorskim mjestima, u nedostatku prostora i vođeni kratkovidom politikom i lakom zaradom, ne vode računa šta će ostati iza njih i kako će gradske cjeline funkcionisati.

Menadžer za odnose s javnošću Javnog preduzeća "Morsko dobro" Jelena Jelušić kazala je da je nevrijeme koje je zadesilo primorske opštine prethodnih dana nanijelo velike štete zoni morskog dobra.

-Naši kontrolori su još uvijek na terenu, što po pozivu korisnika, što samoinicijativno, zanjući koje su najrizičnije zone bile pod udarom nevremena. Što se tiče same zone morskog dobra, štete su velike. Još je prerano za bilo kakvu preciznu procjenu, s obzirom na to da obala još uvijek nije pročišćena od otpada koji je nevrijeme donijelo-kazala je Jelušić.

Kada su u pitanju štete nastale na ugostiteljskim objektima i plažnom mobilijaru, Jelušić navodi da su oni u vlasništvu privatnih korisnika i da kao takvi treba da budu predmet redovnog osiguranja. Što se tiče zone morskog dobra i obalne infrastrukture, Jelušić napominje da će ona biti predmet sanacije JP "Morsko dobro".

Korisnici su već sada krenuli da otklanjaju nastale štete, a koliko će vremena biti potrebno, zavisi od vremenskih uslova.

Novo nevrijeme u Budvi, aktuelizovalo je stare probleme, kažu u Sekretarijatu za gradsku infrastrukturu i ambijent te opštine. Kao i za mnoge probleme u Crnoj Gori, najavljuju da će donijeti akcioni plan poslije koga stanje obično ostane jednako ili još lošije.

Arhitekta Goran Tuponja, međutim, kažeda, između ostalog, nije riješen odvod atmosferskih voda, pa lokalne vlasti moraju prije svega stvoriti gradsku infrastrukturu, koja podrazumijeva normalno funkcionisanje i kada imamo obilne padavine. U suprotnom, neće se ništa promijeniti.

XS
SM
MD
LG