Linkovi

Uhapšeni čelnici opštine Budva


Uhapšeni čelnici opštine Budva
Uhapšeni čelnici opštine Budva

Rukovodioci i službenici opštine Budve uhapšeni su zbog sumnje da su prilikom izgradnje TQ Plaza i platoa na plaži Jaz zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu Budva za više miliona eura.

Crnogorska policija uhapsila je rano jutros rukovodioce i službenike opštine Budve zbog sumnje da su prilikom izgradnje Trgovinskog centra u centru grada i platoa na plaži Jaz, zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu Budva za više miliona eura. Svi saslušani negirali su krivicu, a određeno im je zadržavanje 48 sati .

Uhapšeni su predsjednik budvanske Opštine, Lazar Rađenović, menadžerka grada Milena Marović Bogdanović, bivši predsjednik budvanske Opštine Rajko Kuljača i savjetnik u Vladi Crne Gore, bivši opštinski funkcioner Aleksandar Tičić. Ukupno 13 osoba, dok se za jednom traga. Svima koji su danas saslušani, određeno je zadržavanje od 48 sati.

Oni su uhapšeni po nalogu glavnog specijalnog tužioca, a sumnja da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom izgradnje TQ Plaze i platoa na plaži Jaz i oštetili budžet Opština Budva za više miliona eura.

"Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni postali članovi kriminalne grupe gdje su koristili Opštinu za sticanje protivzakonite dobiti”, kazao je na konferenciji za novinare Katnić.

Prema njegovim riječima Tužilaštvo je u ovom slučaju pokazalo da posjeduje kvalitet kada je u pitanju suzbijanje korupcije na visokom nivou. Odgovarajući na pitanje da li je istragom obuhvaćen predsjednik političkog Savjeta Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, Katnić je rekao da se radi o izviđajnom postupku.

"Nakon završetka izviđaja idemo u istragu. Ne mogu reći koja su lica uhapšena. Važno je da ne govorimo o imenima. Ništa ne uključujem i ne isključujem”, istakao je Katnić.

Inače u današnjoj akciji privedeni su brat i ćerka Svetozara Marovića, Dragan i Milena Marović Bogdanović. Branilac osumnjičenog Dragana Marovića Zdravko Begović je kazao da je Maroviću tužilac odredio zadržavanje od 48 sati dok se ne dovede kod sudije za istragu koji odlučuje da li će biti određen pritvor.

Begović je pojasnio da se radi navodno o šteti, po stavu Tužilaštva, koja iznosi sedam miliona EUR. Zakon mora biti jednak za sve, i niko ne može biti pošteđen, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović povodom hapšenja sadašnjih i bivših budvanskih funkcionera, dodajući da se mora poštovati prezumpcija nevinosti.

Vujanović je novinarima u Mojkovcu, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, kazao da se uvijek zalagao za to da zakon bude jednak za sve i da niko nije pošteđen pred zakonom.

„Zalažem se za to da poštujemo pravo lica prema kojima se vodi postupak na prezumpciju nevinosti, i da poštujemo ono što ta prezumpcija znači. Mislim da na nivou tih odnosa treba posmatrati sve ono što je obaveza i u krivičnom postupku i obaveza onih koji u odnosu na taj postupak reaguju“, rekao je Vujanović.

XS
SM
MD
LG