Linkovi

Nova afera u Crnoj Gori


Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović (izvor: RTCG)
Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović (izvor: RTCG)

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i savjetnik premijera za investicije Aleksandar Tičić, koji su sa još dvije osobe najprije uhapšeni, sinoć su pušteni da se brane sa slobode

Tužilaštvo ih tereti da su zloupotrebom službenog položaj prisvojili pola miliona eura.

Još nije donesena pravosnažna presuda u slučaju Zavala u kome su na meti Tužilaštva bili bivši prvi čovjek Budve Rajko Kuljača i brat potpredsjednika vladajućeg DPS-a Dragan Marović, a u centru pažnje je aktuelni gradonačelnik crnogorske prijestonice turizma Lazar Rađenović.

I to ne samo on: ovoga puta društvo mu pravi Aleksandar Tičić, aktuelni savjetnik za investicije premijera Mila Đukanovića. Slika u kojoj policajci iz “marice” izvode još jednog prvog čovjeka Budve, a potom i Tičića, iznenadila je javnost, ali je očigledno dugo pripremana u Državnom tužilaštvu.

Naime, Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina saopštilo je da će pokrenuti krivični postupak protiv Rađenovića i Aleksandra Tičića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Postupak je pokrenut i protiv Jelice Petričević, ranije direktorke Prve banke i Vida Rađenovića za koje se sumnja da su zloupotrijebili službeni položaj putem pomaganja.

Tužilaštvo je ocijenilo da su dokazi koje je Specijalni istražni tim, u saradnji sa policijom, prikupio ukazuju na sumnju da su 2007. godine u Budvi i Podgorici, Lazar Rađenović i Tičić, uz pomoć Petričević i Vida Rađenovića omogućili da u postupku javne prodaje opštinskog zemljišta u mjestu Košljun površine preko 27 hiljada kvadratnih metara, zemljište kupi privatno preduzeće SP Luna, a onda toj firmi radi plaćanja kupljenog zemljišta, obezbijedili novac iz kredita banke.

“Vraćanje kredita preduzeća SP Luna garantovano je novčanim depozitom Opštine Budva u iznosu od preko 1,4 miliona eura, a osnovano se sumnja da su novac od dalje prodaje predmetnog zemljišta prisvojili osumnjičeni Lazar Rađenović, Vido Rađenović i druga lica u ukupnom iznosu od preko 500.000 eura”, kaže se u saopštenju specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala.

Iz Tužilaštva su saopštili da se osumnjičenima stavlja na teret krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od 10 godina, te da se radi o koruptrivnom krivičnom djelu koje su izvršile osobe visoko pozicionirane u strukturi vlasti.

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović, međutim, donio je sinoć odluku da gradonačelniku Budve Lazaru Rađenoviću, savjetniku premijera za investicije Aleksandru Tičiću i bivšoj zamjenici direktora Prve banke dozvoli da se u daljem krivičnom postupku brane sa slobode.

Nezavisno od odluke sudije, tužilaštvo je najavilo da će u narenih 48 sati donijeti naredbu o sprovođenju istrage protiv Lazara i Vida Rađenovića, Tičića, Petričević. Budvu, dakle, još jednom potresa afera sa prvim ljudima lokalne vlasti, a na pitanje postoji li u svemu politička pozadina, u ovom trenutku je nemoguće odgovoriti.
XS
SM
MD
LG