Linkovi

18 poginulih u udesu u Crnoj Gori


Mesto udesa u dolini Morače
Mesto udesa u dolini Morače

Najmanje 18 ljudi je poginulo a 28 je povrijeđeno u nedelju u udesu rumunskog autobusa na magistralnom putu Kolašin-Podgorica

Autobus rumunskih registarskih oznaka sletio je u kanjon juče oko 17 sati, iz još neutvrđenih razloga. Zaustavio u provaliji na oko 30 do 40 metara od puta, položen na bok, ali nije upao u Moraču.
Autobus je izašao iz tunela, probio bankinu na početku mosta sa lijeve strane, nakon čega je krenuo ka provaliji. Putnica sa lakšim povredama izjavila je sinoć da je vozač u tim trenucima vozio brzo, a da je kolovoz bio vlažan zbog kiše koja je počela da pada nekoliko minuta ranije.
Na licu mjesta prvu pomoć su pružili drugi učesnici u saobraćaju, ubrzo su stigle i brojne ekipe iz Kolašina, Mojkovca, Podgorice, pristiglo je osam kola hitne pomoći, zatvorena je magistrala, a i lokalno stanovništvo, u koordinaciji sa zvaničnicima Uprave policije, prevozilo je povrijeđene do Kliničkog centra u Podgorici.
Veliki broj osoba imao teške povrede, nagnječenja, prelome, a bilo je i amputiranih dijelova tijela.

Putnici su bili uglavnom stariji ljudi, koji su iz Rumunije krenuli na odmor u Crnu Goru. Trebalo je da na primorju borave pet dana.
U autobusu je, prema informacijama MUP-a, bilo 46 putnika.
Nakon prve informacije iz UP da je riječ o autobusu ukrajinskih tablica, iz MUP-a je saopšteno da je riječ o autobusu rumunskih registarskih tablica, koji je oko 15 sati ušao u Crnu Goru na graničnom prelazu Dobrakovo. Izvještači sa lica mjesta ističu da je autobus potpuno smrskan i da se registarske oznake ne mogu raspoznati.
Načelnik Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin izjavio je sinoć da je primljena 31 osoba, od čega 30 u teškom stanju, dok je kod jedne konstatovana smrt. On je istakao da nije bilo nikakvog zastoja u zbrinjavanju pacijenata. U toku noći, još troje putnika podleglo je povredama.
Tokom večeri se mnogo građana Podgorice prijavilo da dobrovoljno da krv za unesrećene.
Tokom večeri povrijeđene putnike obišao je i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.
U Kliničkom centru Crne Gore je smješteno 29 osoba koje su zadobile povrede.
Sedam osoba se nalazi na odjeljenju Intenzivne njege, a 4 osobe su u životnoj opasnosti.
Rumunske vlasti su rano jutros uputile avion kojim će preživeli biti vraćeni u svoju zemlju.

Crnogorski ljekari će sa timom iz Rumunije odlučiti koji će pacijenti moći da budu transportovani u Rumuniju, a među njima sigurno neće biti četvoro najteže povređenih.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Rumunije Trajanu Basesku povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila u kanjonu Morače, a u kojoj je poginulo 18 turista iz te države.
XS
SM
MD
LG