Linkovi

Moldavija razapeta izmedju EU i Rusije


Premijer Moldavije Pavel Filip kaže da zvaničnici njegove zemlje moraju da povrate poverenje javnosti zbog finansijske krize.
Premijer Moldavije Pavel Filip kaže da zvaničnici njegove zemlje moraju da povrate poverenje javnosti zbog finansijske krize.

Korupcionaški skandali su naneli veliku štetu ugledu proevropskih lidera Moldavije i doprineli jačanju podrške proruskim strankama, koje iznose argument da su bliže veze sa saveznikom iz sovjetske ere, Moskvom, bolji izbor.

Mada je podrška javnosti putu ka EU i dalje na visokom nivou, na horizontu se javlja i demografska kriza jer mnogi mladi gradjani Moldavije koriste bezvizni režim sa Unijom da bi napustili zemlju u potrazi za boljim prilikama.

Proruske stranke u Moldaviji navode da je Zapad godinama podržavo korumpirane političare na čelu zemlje koji naginju ka Evropi. Oni zbog toga iznose argument da je ponovno priklanjanje Moskvi pravi put napred.

“Strateški interes Moldavije je da reši ekonomske probleme i učvrsti integritet zemlje. Taj cilj može biti postignut jedino strateškim partnerstvom sa Ruskom federacijom”, smatra Igor Dodon iz Socijalističke stranke.

Premijer Moldavije, Pavel Filip, je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike priznao da su korumpirani političari naneli štetu integraciji njegove zemlje sa EU.

“Na žalost, evropski put su koristili neki političari u Moldaviji, zbog čega danas moramo konkretnim akcijama da povratimo poverenje naših partnera u inostranstvu.”

Medjutim, on se ne slaže da Rusija nudi bolji put.

“Moldavija je napravila izbor potpisivanjem sporazuma o pridruživanju sa EU. Mi verujemo da se put Moldavije ka ekonomskom razvoju bolje poklapa sa evropskom stazom.”

Čak i političke stranke koje se slažu da je moldavski system truo kažu da je Evropa i dalje budućnost njihove zemlje.

“Sa političke tačke gledišta takozvane proruske stranke su imale koristi od diskreditovanja ideje o integraciji u EU koju zagovaraju takozvane ‘proevropske’ stranke", ističe Andrej Nastase iz Stranke dostojanstva i istine.

Medjutim, bezvizni režim za Evropu je ironično otežao ohrabrivanje mladih gradjana Moldavije koji predstavljaju budućnost zemlje da ostanu u njoj.

“Pošto smo još uvek u procesu razvoja i izgradnje naše demokratije i slobodnog trežišta i svega. To je stoga teško. Ali niko neće graditi našu zemlju, ako to ne učinimo mi”, navodi Aleksandrina Robu iz Omladinskog poslovnog udruženja Moldavije.

Mladi preduzetnici u Moldaviji navode da bi primena zakona i standarda EU mogla da pomogne da se spreči odliv mladih. Ali za to će možda biti potrebno smenjivanje stare garde.

XS
SM
MD
LG