Linkovi

MMF umanjio prognoze rasta za 2015.


Projekcije rasta za 2015. godinu
Projekcije rasta za 2015. godinu

MMF je snizio prognoze rasta svetske privrede za 2015 godinu, dok se u Sjedinjenim Državama predviđa rast od 3,6 odsto, što je za pola procenta više od ranijih projekcija

Medjunarodni monetarni fond je smanjio svoja predvidjanja o globalnom ekonomskom rastu za 2015.

Vodeći ekonomista te medjunarodne finansijske institucije, Olivije Blanšar je izjavio da je svet suočen sa „jakim i kompleksnim unakrsnim strujama.“ MMF još uvek predvidja rast svetske ekonomije od 3,5 odsto ove godine i 3,7 odsto naredne, ali su obe cifre 0,3 procenta manje od oktobarskih predvidjanja.

MMF je takodje saopštio da bi u SAD, najvećoj ekonomiji na svetu, ove godine trebalo da bude zabeležen rast od 3,6 odsto što je pola procenta više od predvidjanja u oktobru.

Ista agencija sa sedištem u Vašingtonu navodi da bi druga po veličini svetska ekonomija, Kina, trebalo da raste po stopi od 6,8 odsto 2015., dok će 18-člana evrozona i Japan jedva zabeležiti napredak.

MMF takodje navodi da će ekonomije Rusije i centralne i istočne Evrope zabeležiti neegativnu stopu trasta. Blanšar je naveo da je oštri pad cena nafte pomogao ekonomijama koje uvoze naftu, ali je naneo štetu izvoznicama nafte poput Rusije i Nigerije. Cena nafte je pala sa 100 dolara po barelu u junu na ispod 50 dolara.

Usporeni rast kineske ekonomije

Kineska ekonomija je rasla po najnižoj stopi u poslednje 24 godine i taj trend će se, prema očekivanjima, nastaviti i 2015.

Kineska vlada je danas saopštila da je ekonomija tokom 2014. rasla po stopi od 7,4 odsto što je nešto manje od predvidjenih 7,5 odsto. Analitičari navode da to nije tako loša stopa ekonomskog rasta uzevši u obzir da je u pitanju godina kada je izdato najviše kredita bez pokrića i kada su ključne cene nekretnina pale.

Očekuje se da vrednost nekretnina i dalje pada tokom 2015. što bi moglo da utiče na druge ekonomske sektore. Svetska banka navodi da bi nastavak usporenog ekonomskog trenda u Kini mogao da utiče na svetska tržišta, jer bi mogao da anulira pozitivan efekat povećanih ekonomskih aktivnosti na tržištu rada u SAD i Britaniji.

XS
SM
MD
LG