Linkovi

Svetski zvaničnici o Mladiću


Svetski zvaničnici o Mladiću
Svetski zvaničnici o Mladiću

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, koji u Parizu prisustvuje konferenciji UNESKO-a, novinarima je rekao da je hapšenje generala optuženog za ratne zločine važan događaj, koji zaslužuje priznanje.

Ovo hapšenje označava važan korak u našoj zajedničkoj borbi da prekinemo nekažnjivost, kao i za rad Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Pozdravljam napore predsednika Tadića i Vlade Srbije“, rekao je šef Svetske organizacije.

U Berlinu, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele, takođe je pozdravio hapšenje.

Ratko Mladić se traži već 16 godina kao osumnjičeni za ratne zločine i optuženi za genocid i zločin protiv čovečnosti. Njegovo hapšenje je veoma dobra vest za pravdu u Evropi. Srbija je hapšenjem Ratka Mladića ispunila dugotrajni zahtev Evropske unije i glavnog tužioca Suda za ratne zločine. Danas se sećamo žrtava masakra u Srebrenici i njihovih porodica. Jedan od kako se tvrdi njihovih najgorih dželata, sada će biti izveden pred lice pravde. Izlaženje na kraj sa nepravdama balkanskih ratova je preduslov za pomirenje u regionu. Hapšenjem Ratka Mladića stvorena je osnova za miroljubivu budućnost celog balkanskog regiona“, rekao je Vestervele.

Mnogi državnici, okupljeni u Dovilu u Francuskoj, na samitu Grupe 8, takođe pozdravljaju uspeh predsednika i Vlade Srbije.

Ovo je izuzetno važna vest. Veoma hrabra odluka srpskog predsednika i važan korak prema integraciji sa Evropskom unijom u bliskoj budućnosti. To je zemlja koja je mnogo propatila, ali činjenica da Srbija sada izručuje nekog ko je optužen za ratne zločine je velika vest“, rekao je u Dovilu domaćin samita Grupe 8, francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Britanski premijer, Dejvid Kameron, takođe je doputovao na samit u ovom francuskom letovalištu.

Moramo da pričekamo da ove vesti budu potvrđene, ali treba da se prisetimo zbog čega tragamo za tim čovekom, zbog čega ga traži Međunarodni sud u Hagu, odnosno da je on optužen za najstrašnije ratne zločine u vezi sa onim što se dogodilo u Srebrenici, ali i u Sarajevu. Pričekajmo dok ove vesti ne budu potvrđene, ali postoji vrlo dobar razlog zbog kojeg međunarodno pravosuđe toliko dugo traži ovog čoveka“, rekao je britanski premijer.

Predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, koji je za hapšenje Ratka Mladića saznao tokom zvanične posete Estoniji, rekao je da je to „dobra vest za ceo region, za celu Evropu i za ljudski rod u celini“.

Prvo moramo da se setimo svih žrtava i svih ljudi koji su pretrpeli patnje zbog njegovih dela tokom rata. Drugo, mioram da naglasim da je to veoma važan korak za Srbiju, veoma važan korak za buduću integraciju Srbije u Evropsku uniju. I veoma važan korak za bolje odnose na jugoistoku Evrope, koji će posebno uticati na poboljšanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine“, rekao je predsednik Josipović u estonskoj prestonici Talinu.

U Briselu, u sedištu NATO-a, generalni sekretar Zapadne vojne alinanse, Anders Fog Rasmusen, takođe je rekao da je hapšenje Ratka Mladića važan korak ka potpunoj integraciji regiona.

Jako pozdravljam vest o hapšenju Ratka Mladića. On je odigrao ključnu ulogu u nekim od najmračnijih epizoda balkanske i evropske istorije. Njegovo hapšenje je na posletku prilika za ispunjenje pravde. Hapšenje Ratka Mladića je veoma važan korak ka potpunoj integraciji celog regiona u našu evro-atlantsku zajednicu“, rekao je Anders Fog Rasmusen.

XS
SM
MD
LG