Linkovi

Nastavak suđenja Ratku Mladiću


Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala

Prvi svedok optužbe opisao je kako su njegov otac, stric, rođaci i još oko 150 Muslimana nestali u rukama bosanskih Srba u Grabovici

Sudjenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini, nastavljeno je danas pred Tribunalom u Hagu iskazom prvog svedoka optužbe, Elvedina Pašića.

Elvedin Pašić opisao je kako su njegov otac, stric, rodjaci i još oko 150 Muslimana nestali u rukama bosanskih Srba u jesen 1992. u selu Grabovica kod Kotor-Varoši. Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage ubile su 3. novembra 1992. "izvestan broj Muslimana u školi u Grabovici i okolini".

To je prema navodima tužilaštva bio deo početne faze etničkog čišćenja Muslimana i Hrvata od strane snaga bosanskih Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini. Pašić, koji je tada imao 14 godina, svedočio je da je oca i rodjake poslednji put video dan pre nego što su ubijeni, kada su se, sa grupom od 200 civila proteranih iz sela Hrvaćani, predali srpskim vojnicima.

"Budući da sam bio tamo te noći, nemam dileme da su oni svi ubijeni."

Pašić je emotivno opisao dve zasede u koje je kolona Muslimana upala tokom bega i žrtve koje su tom prilikom pale, pre nego što su doneli odluku da se predaju. On je naveo da su neki od muslimanskih muškaraca bili naoružani i da su se borili:

"Naredili su nam da na jednu stranu bacimo svo oružje, a na drugu novac i dragocenosti... Bilo je mnogo novca, nemačkih maraka",

Optužnica tereti Ratka Mladića u 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i sedam drugih opština. Devet tačaka optužnice terete ga za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Tužioci će pokušati da dokažu da su snage bosanskih Srba kojima je komandovao Mladić počinile neke od najtežih zločina u Evropi posle Drugog asvetxskog rata.

“Važno je da smo najzad u fazi u kojoj će svedoci početi da daju iskaze o ovom slulčaju. Tužioci su nas obavestili da očekuju da iskaze da oko 413 svedoka od kojih će oko 200 to učiniti u sudnici, dok će iskazi preostalih svedoka biti uzeti iz prethodnih sudjenja.”

Nakon što je sudjenje Ratku Mladiću prekinuto prošlog meseca zbog proceduralne greške tužilaštva planirano je da davanje iskaza svedoka optužbe traje dve nedelje.
XS
SM
MD
LG