Linkovi

Prekinuto sudjenje Mladiću


Drugog dana procesa, koji se pred Haškim tribunalom vodi protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, Tužilaštvo je iznelo uvodnu reč, ali je suđenja zatim prekinuto do daljnjeg.

Tužilaštvo je danas za izvođenje uvodne reči imalo dva sata, s obzirom da je na to juče potrošeno četiri, od ukupno šest sati koliko je predviđeno. Sudija Alfons Ori je zatim saopštio da prekida suđenje zbog nepravilnosti u vezi sa određenim citatima.

Zbog bitnih propusta, koji su zabeležene pri izlaganju, a na koje smo se juče na kratko osvrnuli, ovo sudsko veće želi da obavesti sve strane da je doneta odluka da se prekine početak iznošenja dokaza. Sudsko veće je još u fazi prikupljanja informacija o obimu i uticaju ove greške”.

Ori je takođe rekao da je prekidanjem procesa uvažio zahtev i odbrane i tužilaštva da se iznošenje dokaza i izvođenje svedoka odloži zbog dodatne pripreme. Sudija nije mogao da precizira kada će suđenje biti nastavljeno.

Dokazni postupak tužilaštva baviće se utvrđivanjem krivice Ratka Mladića u operaciji u kojoj je u Srebrenici 2005. ubijeno oko 8.000 muslimana. Optužnica u 11 tačaka tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Tužilaštvo je tokom uvodne reči kao dokaz Mladićevog učešća u ubijanju civila tokom opsade Sarajeva, iznelo video snimak i transkripte njegovih telefonskih razgovora.

Takođe je najavljeno da će biti saslušano preko 400 svedoka, ali da će se mali broj njih pojaviti u sudnici Haškog tribunala. Prvi svedok bi trebalo da svedoči 29. maja.

Ratko Mladić je mirno slušao dvoiposatno izlaganje o Srebrenici, s vremena na vreme unoseći beleške u svoj notes.



XS
SM
MD
LG