Linkovi

Mistura: Ne znam koliko će izdržati istočni Alepo


Sirijske porodice u bekstvu iz različitih oblasti istočnog Alepa
Sirijske porodice u bekstvu iz različitih oblasti istočnog Alepa

Sirijski izaslanik u Ujedinjenim nacijama izneo je sumorna predviđanja za budućnost Alepa, dok se sukobi u tom gradu i dalje intenziviraju i više civila pokušava da pobegne.

“Jasno je da ne mogu da demantujem da je ovo vojna eskalacija i ne mogu da vam kažem koliko će dugo istočni Alepo izdržati”, rekao je izaslanik UN-a za Siriju Stafan de Mistura, tokom svedočenja u Evropskom parlamentu i dodao da se "vojne aktivnosti se konstantno intenziviraju”.

Upozorenje dolazi posle ofanzive sirijske vlade koja je primorala gotovo 16.000 ljudi da pobegnu iz svojih domova, dok bi dodatne hiljade mogle da slede taj primer, navode Ujedinjene nacije. Povećanje intenziteta sukoba primoralo je mnoge civile da pobegnu iz svojih domova bez ičega, što je situacija koju je šef humanitarnih aktivnosti UN-a Stiven O’Brajen nazvao “alarmantnom i duboko zabrinjavajućom.”

Francuska je pozvala na momentalni sastanak Saveta bezbednosti UN-a o Alepu. U saopštenju novinarima nedeljnog sastanka francuskog kabineta, francuski ministar inostranih poslova Žan Mark Ero rekao je da “sada više nego ikada postoji hitna potreba za prekidom neprijateljstava i neometanim pristupom humanitarnoj pomoći” za stanovnike tog grada pod opsadom.

“Danas je zatočeno oko milion ljudi, navode Ujedinjene nacije, ne samo u Alepu, ne samo u Homsu, već i u Gutu i Idlibu, to je realnost situacije u Siriji danas. Francuska preduzima inicijativu za suprostavljanje strategiji totalnog rata od strane režima i njegovih saveznika, koji koriste neizvesnosti u Sjedinjenim Državama – da se vrlo brzo okupi grupa prijatelja Sirije u narednih nekoliko dana u Parizu. Takođe ćemo nastaviti borbu u Savetu bezbednosti UN-a ka rešenju kojim se osuđuje upotreba hemijskog oružja od strane sirijskog režima. To je realnost”.

Ogranak Sirijske civilne odbrane u Alepu, takođe poznat kao "beli šlemovi" je pronašao tela u ruševinama jedne srušene zgrade u istočnom Alepu pod kontrolom bunjenika posle vazdušnog napada na četvrt Al Madžsar.

XS
SM
MD
LG