Linkovi

Miščević: EK u maju o primeni akcionih planova


Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije
Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije

Udžbenici i obrazovanje na manjinskim jezicima nisu problem, ali je veliko pitanje informisanje na jezicima manjina - istakla je danas šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja MIščević i najavila da će u maju članice EU biti obaveštene o sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Evropska komisija će u maju izvestiti države članice Evropske unije o primeni akcionih planova za poglavlja 23 i 24, najavila je danas šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i dodala da je u Akcionom planu koji se tiče nacionalnih manjina 67 mera potpuno realizovano, a 18 je delimično.

Na tribini o pregovaračkom poglavlju 23, ona je rekla da zadatak Srbije nije bio da kroz Akcioni plan kreira državnu manjinsku politiku, već da kroz set konkretnih mera i rokova odgovori na preporuke oko manjkavosti u izveštaju:

"Ne želimo da pitanje odnosa Srbije prema svojim nacionalnim manjinama, dakle prema svojim građanima, bude deo pregovaračkog procesa, jer se u bilateralnim razgovorima ta pitanja mogu rešiti."

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović izneo je očekivanje da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i zakon o ostvarivanju plana i sloboda nacionalnih manjina. On je ukazao i na to da se često govori da su manjine mostovi između naroda, ali proteklih meseci se pripadnici manjina često koriste kao moneta za potkusurivanje:

"Poslednjih meseci svakodnevno iz neke od država bivše Jugoslavije se govori jezikom prošlosti, podižu se tenzije, čak se i zvecka oružjem. Postala je izgleda praksa da se udanima obeležavanja nekih događaja iz prošlosti doliva ulje na vatru. Tada obavezno dežurne patriote koriste priliku da pokažu svu mržnju prema drugima, a posebno ako su ti drugi pripadnici nacionalne manjine u sopstvenoj državi."

Po rečima Mehe Omerovića Akcioni plan je dobar okvir za preduzimanje aktivnosti u cilju poboljšanja položaja nacionalnih manjina, ali je dodao i da nji9hov položaj zavisi i od ekonomske situacije u zemlji. Ne leži problem ili diskriminacija u tome što su oni možda manjina u određenoj sredini, već u problemu zapošljavanja celokupnog stanovništva, istakao je Omerović.

XS
SM
MD
LG