Linkovi

Mirne demonstracije zbog rudara


Demonstranti u blizini rudnika Lonmin
Demonstranti u blizini rudnika Lonmin

Vlasti nastavljaju istragu prekjučerašnje pucnjave, u kojoj je policija - kako tvrdi u samoodbrani - ubila 34 štrajkača

Velika grupa demonstranata okupila se i u miru protestovala u blizini rudnika u Južnoj Africi, gde je u četvrtak ubijeno 34 ljudi, kada je policija otvorila vatru na radnike koji su bili u štrajku.

Učesnici protesta u naselju Marikana, severozapadno od Johanesburga, pevali su i uzvikivali slogane dok su se govornici obraćali okupljenoj masi.

Vlasti nastavljaju istragu prekjučerašnje pucnjave, u kojoj je takođe ranjeno 78 osoba. Radi se o najsmrtonosnijoj bezbednosnoj akciji u toj zemlji od okončanja aparthejda. Šefica nacionalne policije Rija Pijega rekla je da su pripadnici policije pucali na štrajkače u samoodbrani. Ona je juče izjavila da su policajci upotrebili silu da bi se zaštitili, pošto su ih štrajkači napali koristeći - kako je rekla - "opasno oružje".

Bivši omladinski lider Afričkog nacionalnog kongresa Džulijus Malema danas je pozvao demonstrante da nastave da se bore za ciljeve koji su bili važni rudarima koji su poginuli u incidentu.

Vlasnik rudnika, kompanija "Lonmin PLC" je treći najveći proizvođač platine na svetu. Oko tri hiljade ljudi obustavilo je rad u rudniku tokom poslednjih sedam dana zbog spora o ceni rada. Rudari traže da im se mesečne plate, koje sada u proseku iznose oko 480 dolara - utrostruče.

Predsednik Južnofaričke republike Džejkob Zuma juče je naredio zvaničnu istragu pucnjave, rekavši da je šokiran i užasnut, bezosećajnim nasiljem.
XS
SM
MD
LG