Linkovi

EU: "Južni tok" zanemaruje evropske standarde


Grčki ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos u razgovoru sa italijanskom ministarskom spoljnih poslova Federikom Mogerini.
Grčki ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos u razgovoru sa italijanskom ministarskom spoljnih poslova Federikom Mogerini.

Jedna od tema na ministarskoj konferenciji "EU-Zapadni Balkan" u Solunu bio je i projekat Južni tok, koji je, prema rečima portparola Komesarijata za proširenje EU, kontradiktoran evropskim principima koji se odnose na energetsko tržište.

Današnji sastanak evropskih ministara spoljnih poslova sa kolegama iz regona Zapadnog Balkana, održan u Solunu u organizaciji grčkog predsjedništvaEU, bio je prilika da se osvrne na 11 godina od kako je na istom mjestu sačinjena Solunska deklaracija, kojom se jasno poručilo državama regiona da ih čeka evropska budućnost. A do evropske budućnost treba usvojiti i evropske standarde i projekte koji ih primjenjuju. Medju njima teško da se, u sadašnjem obliku, može naći Južni tok, projekat snabdjevanja zemnim gasom iz Rusije, upozoravaju iz Brisela.

Jedanaest godine nije malo ali iz perspektive evropskih integracija nije ni dug period. Šta god da je istina, Zapadni Balkan danas nije isti onaj kakav je bio kada je 2003. aplaudirao Deklaraciji iz Soluna, koja je prva garantovala evropsku budućnost regionu. A danas?

Prošlo je 11 godina od Solunske deklaracije i od tada medju evropskim članicama imamo jednu državu sa Zapadnog Balkana – Hrvatsku. Imali smo radost i čast da januara ove godine predsjedavamo prvom medjuvladinom konferencijom izmedju EU i Srbije, što je označilo početak završnih pregovora o prijemu. Crna Gora je u uznapredovala u pregovorima o prijemu i, uz to, ima jasne NATO aspiracije. Do kraja juna bi Albanija trebala dobiti kandidatski status, dok BiH, sem etničkih i ustavnih pitanja, koja su više tehničke prirode, zemlja se mora pozabaviti i socijalno-ekonomskim problemima. Druga važna stvar koju treba istaći je da smo proteklih godina vidjeli početak dijaloga Beograda i Prištine što je od ključne važnosti za uspostavu punih odnosa Srbije i Kosova. Dakle, dosta pozitivnih koraka je učinjeno u proteklih 11 godina, kaže ministar spoljnih poslova Grčke, Evangelos Venizelos.

Razgovaralo se danas u Solunu i o tome šta tek treba činiti, a šta ne - a na listi problematičnih je, bar ga tako vidi Brisel, projekat Južni tok koji u sporazumima kakve Rusi potpisuju sa vladama regiona, zanemaruje evropske standarde, zakone i strategiju.

“Taj projekat, u stvari, ne doprinosi široj ponudi snabdjevača i izvora energije, on daje samo novu rutu- to znači da nije u saglasnosti sa našom strategijom insistiranja na različitim izvorima, snabdjevačima, kako bi smo uvećali energetsku nezavisnost Evrope...Ono što mi radimo i što su obaveze potpisnica sporazuma o energetskoj zajednici je da treba liberalizovati energetsko tržište, otvoriti ga, dozvoliti trećoj strani da udje na njega, to znači i postavljenje trifa od strane nezavisnih operatora, i sve to uz transparentnost i konkurenciju na energetskom tržistu. Medjutim, način na koji bi funkcionisao Južni tok nije u saglasnosti sa ovim, već je faktički kontradiktoran ovim načelima”, kaže portparol Komesarijata za proširenje Evropske komisije, Peter Stano.

Sasvim je sigurno, o ovome će biti riječi u danima pred nama. Doduše, u Komisiji kažu da, u slučaju da Južni tok poštuje evropske standarde i zakone, ne bi imali ništa protiv njegove realizacije...medjutim, za takvo nešto bi se ruski Gazprom morao odreći barem većinskog vlasništva nad gasovodima i dopustiti nezavisnom distributeru da kreira cijenu gasa...teško zamisliti, još teže realizovati.
XS
SM
MD
LG