Linkovi

"Svetovid" - poljski privatni mini-satelit


Istraživači u Poljskoj koriste svu dostupnu tehnologiju za pravljenje mini satelita, koje će ponuditi naučnicima, kompanijama pa čak i pojedincima za prikupljanje korisnih podataka iz svemira. Svemirska letelica, koja je dobila ime po drevnom slovenskom bogu rata, plodnosti i izobilja, namenjena je običnim ljudima koji žele da istražuju svemir.

Veličine svega 10 sa 10 sa 20 centimetara i težine dva kilograma, satelit nazvan Švijatovid, odnosno Svetovid, napravljen je kao priuštiva platforma za niz instrumenata sa idejom da radi kao deo veće mreže.

On će orbitirati na visini od 310 do 500 kilometara iznad Zemlje, i moći će pokrije površine daleko veće od bilo koje bespilotne letelice na zemlji.

“Naš satelit će, imajući u vidu da želimo da napravimo ceo sistem satelita, moći da bude programiran. Dakle neko ko sedi kod kuće moći će da pokrene aplikaciju i da programira naš satelit, odnosno da pošalje svoj softver satelitu i da ga testira u akciji”, objašnjava Gregor Zvolinski, predsednik kompanije "Satrevolution".

Satelit se pravi uz pomoć 3D štampača od skandijum-aluminijum-magnezijuma, odnosno stabilne legure koju koristi proizvođač aviona Erbas, i može da izdrži veoma jake vibracije i ogroman spektar promena temperature.

Zvolinski kaže da će takav satelit prvenstveno da meri promene magnetnih polja za Zemlji kao i gravitaciju i vremenske uslove. Prikupljeni podaci mogli bi da se koriste u razne svrhe – za meteorologiju, kartografiju, geologiju, okeanografiju i poljoprivredu.

“Možemo da vidimo da li su uslovi suvi ili ne, kakva je vegetacija u toj oblasti, da li su biljke zdrave ili bolesne. To je primer kako bismo mogli da primenimo obrađene podatke”.

Istraživali iz kompanija “SatRevolution” kažu da će Svetovid biti spreman za lansiranje u drugoj polovini 2018. Prva mreža će se sastojati od četiri mini satelita.

XS
SM
MD
LG