Linkovi

Otvoren prolaz za NATO kamione


Ekstremisti koriste spor izmedju Pakistana i NATO koalicije i već 10 dana pale NATO cisterne
Ekstremisti koriste spor izmedju Pakistana i NATO koalicije i već 10 dana pale NATO cisterne

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo je da će vlasti otvoriti ključnu rutu za snabdevanje NATO snaga u Avganistanu, deset dana pošto je zatvorena zbog prekograničnog vazdušnog napada koalicionih snaga.

Pakistan je zatvorio granični prelaz Torkum u severozapadnoj plemenskoj oblasti Kajber pošto su helikopteri NATO-a projektilima gađali karaulu pakistanske vojske i usmrtili dva vojnika. Zajednička istraga NATO-a i pakistanske vojske utvrdila je da su američki piloti od vojnika mislili da su ekstremisti, a vlada SAD se prošle nedelje izvinila zbog incidenta.

Usko grlo koje je nastalo zbog zatvaranja graničnog prelaza izložilo je brojne kamione sa zalihama napadima ekstremista, tako da su ranije danas naoružani napadači zapalili 29 NATO cisterni s gorivom na jugozapadu Pakistana, što je poslednji u nizu sličnih napada.

Zvaničnici tvrde da je više od 20 naoružanih ekstremista iz zasede napalo tankere parkirane izvan jednog motela u pokrajini Balučistan. Ekstremisti su napadali kamione sa zalihama namenjene NATO snagama skoro svako dan od zatvaranja graničnog prelaza Torkum prošle nedelje, a za neke od napada odgovornost je preuzeo Taliban iz Pakistana.

XS
SM
MD
LG