Linkovi

Milijarda evra za infrastrukturu Z. Balkana


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, evropski komesar za politiku susedstva, Johanes Han i kosovski šef diplomatije Hašim Tači na ministarskoj konferenciji zemalja Zapadnog Balkana u Prištini.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, evropski komesar za politiku susedstva, Johanes Han i kosovski šef diplomatije Hašim Tači na ministarskoj konferenciji zemalja Zapadnog Balkana u Prištini.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han najavio je danas u Prištini da će Evropska unija izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana.

Evropska unija će izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture zemalja zapadnog Balkana dok će već u 2015. godini biti dostupno sto miliona evra iz IPA fondova kao grant investicija, najavio je evropski komesar za proširenje Johanes Han na sastanku ministara spoljnih poslova i ministara transporta zemalja regiona održanog danas u Prištini. Srbiju su na ovom sastanku predstavljali ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić i Zorana Mihajlović.

Ministri zemalja zapadnog Balkana saglasili su se danas u Prištini o deklaraciji kojom se podržava sporazum o osnivanju infrastrukturne transportne mreže kroz koju će biti realizovani projekti finansirani iz fondova EU, a koji će biti potpisan na sastanku premijera zemalja regiona koji će 21. aprila biti održan u Briselu.

Sastanak je otvorio kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači koji je tom prilikom istakao da je u prošlosti na prostoru zapadnog Balkana bilo dosta nesporazuma, ali da projekti u oblasti infrastrukture “ruše zidove” koji razdvajaju narode i doprinose pomirenju. Nakon sastanka Tači je na konferenciji za novinare istakao da je stvorena dobra klima za okončavanje sukoba i da je došlo vreme za zajedničke projekte, koji će koristiti svim građanima.

„Danas na svu sreću zapadni Balkan i sve zemlje zapadnog Balkana imaju međusobnu saradnju. Izgradile su dobre političke odnose i jedna jasna poruka za ovu novu evropsku klimu u našem regionu bila je sporazum postignut izmešu Kosova i Srbije, naravno treba još dosta da se radi na implementaciji ovih sporazuma“, rekao je Tači.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je istakao potrebu za usvajanjem zajedničke politike u transportu koja bi bila obavezujuća kako za zemlje zapadnog Balkana, tako i za Evropsku uniju. On je dodao da su evropski fondovi ograničeni i da će se zbog toga "svaki evro morati pametno da se troši".

“Regionalna osnovna mreža je veoma važna zato što će obezbediti dobar okvir za planiranje a takođe i za sprovođenje reformi Evropske Unije koje obezbeđuju najbolje regulativno okruženje za ove projekte. U Uniji ova osnovna mreža povezuje glavne gradove, uglavnom ekonomske centre i glavne luke, ovi prioriteti povezuju i postaju deo osnovne mreže ukoliko se države članice posvete sprovođenju svih potrebnih tehničkih standara”, kazao je Han.

Srbiju su na današnjem sastanku predstavljali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Oni su u izjavi za srpske medije istakli da je cilj današnjeg skupa bolje regionalno povezivanje i razvoj infrastrukture koji će građanima regiona poboljšati kvalitet života.

„Najvažniji domet ovog skupa, osim te činjenice da ovo pokazuje jednu relaksaciju odnosa na Balkanu i jedno zajedničko opredeljenje koje ne bi trebalo da kvarimo nekim pojedinačnim izjavama, a to je zajedničko opredeljenje da razvijamo mir i stabilnost u regionu i da samim ti da pokušamo da na osnovu ne ljubavi ili mržnje nego na osnovu zajedničkih interesa definišemo naše interese koje bismo izneli i projekte koje bismo izneli predstavnicima Evropske unije“, kazao je Dačić.

„Svi koridori koji prolaze kroz Srbiju, kao što su koridor 10 i kako ga mi zovem koridor 11, su osnovni u mreži, i u putničkoj i u železničkoj. Ono što sasvim sigurno ulazi u mrežu kao novo jeste auto-put Niš-Priština-Tirana odnosno Valona, a u železničkom saobraćaju deo koji se zove Kraljevo-Rudnica-Priština-Skoplje. To su dva pravca o kojima se nije mnogo govorilo, oni sada predstavljaju osnovnu mrežu zemalja zapadnog Balkana. To dalje znači da nastavljamo intenzivnije da radimo sa Evropskom unijom“, rekla je Mihajlovićeva.

Ovo je treći sastanak ministara zemalja zapadnog Balkana u cilju promovisanja ekonomske saradnje između zemalja regiona. Prvi je organizovan u avgustu prošle godine u Berlinu, a drugi u oktobru prošle godine u Beogradu. Današnji sastanak u Prištini održan je bez isticanja državnih simbola.

XS
SM
MD
LG