Linkovi

Postojani priliv migranata na Zapadni Balkan


Izbeglice na granici Hrvatske sa Slovenijom.
Izbeglice na granici Hrvatske sa Slovenijom.

U Srbiju se svakodnevno u Preševu registruje oko 5.000 izbeglica, ali se najveća drama odigrava mnogo severnije - u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Slovenija je usvojila izmene zakona o odbrani, kojima je vojsci dala veća ovlašćenja u zaštiti granice, dok u Hrvatskoj razmišljaju o podizanju ograde prema Srbiji.

Oko 5.000 izbeglica probilo je danas slovenačko-austrijsku granicu i nastavilo put peške ka Gracu. Policija nije uspela da spreči proboj granice, kao što nije uspela da uvede neki red, kontroliše i upiše one koje su prešli granicu.

Nije mirno ni na granici Slovenije i Hrvatske. Od subote je u Sloveniju ušlo više od 20.000 izbeglica, a samo u utorak je, prema pisanju slovenačkih medija, iz Hrvatske je stiglo između osam i devet hiljada azilanata. U izbegličkom kampu u Brežicama, u kome se nalazi nekoliko hijada migranata danas izbio požar u nekoliko šatora.

Zbog sve teže situacije sa migrantima, slovenački parlament je jutros, velikom većinom glasova prihvatio izmene zakona o obrani koje vojsci daju dodatna ovlačćenja u zaštiti državne granice, među kojima je i dozvola da upotrebi silu.

Povodom situacije na slovenačko-hrvatskoj granici danas se oglasila i predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, koja je rekla da svaka država ima pravo da štiti granice na način na koji odluči:

"To ne treba posmatrati kao akt protiv Hrvatske, jednostavno, reč je o sprovođenju šengenskih pravila i o zaštiti slovenačke teritorije. Međutim, ne smemo dopustiti da ni na koji način to utiče niti na političke, bilatertalne odnose i prijateljstvo između Hrvatske i Slovenije. A niti na privrednu razmenu, trgovinu i promet."

Kako je saopštilo hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u tu zemlju je juče do 21 sat ušlo 6.373 migranata, a granica prema Srbiji se povremeno otvara i zatvara, u zavisnosti od mogućnosti za prijem izbeglica u prihvatnim centrima.

U Hrvatskoj se takođe, kao o poslednjem rešenju, razmišlja o podizanju ograde na granici prema Srbiji. Kako je rekao hrvatski premijer Zoran Milanović, ukoliko Slovenija i Austrija drastično redukuju priliv migranata, i Hrvatska će morati da ograniči njihov priliv iz Srbije, a za podizanje ograde biće potrebno nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG