Linkovi

PLO odobrila indirektne razgovore sa Izraelom


Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) odobrila je početak indirektnih mirovnih razgovora sa Izraelom uz posredstvo Sjedinjenih Država, čime bi trebalo da se okonča 18-mesečna pauza u pregovorima dve strane u bliskoistočnom konfliktu.

Izvršni komitet PLO-a prihvatio je američki predlog tokom današnjeg zasedanja u Ramai na Zapadnoj Obali. Prethodno, razgovore sa jevrejskom državom uz posredstvo SAD podržao je i palestinski predsednik Mahmud Abas, a podršku planu dala je i Arapska liga.

Prema predloženom planu, američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel trebalo bi da u periodu od najviše četiri meseca naizmenično održava sastanke sa predsednikom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Abasov savetnik Jaser Abed Rabo izjavio je danas da indirektni razgovori predstavljaju ozbiljnu priliku da se oživi mirovni proces.

Džordž Mičel se danas sastao sa Abasom u Ramali a očekuje se da će razgovarati i u nedelju. Mičel se nedavno takodje sastao sa Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG