Linkovi

Analitičari: Moguće i veće cene nafte


Cene benzina drastično rastu zbog sve većih cena nafte
Cene benzina drastično rastu zbog sve većih cena nafte

Nestabilne cene nafte u svetu danas su ponovo porasle i u finansijskim analizama navodi se da bi uskoro mogle da budu i više u svetlu nastavka političkih nemira na Bliskom istoku.

Cena sirove nafte tipa Brent na londonskoj berzi dostigla je danas najviši nivo u poslednjih 30 meseci od skoro 120 dolara po barelu. Medjutim, cena je kasnije nešto pala, pošto je Saudijska Arabija najveći izvoznik nafte, ponudila uveravanja da će povećati svoju proizvodnju da bi nadoknadila svako smanjenje proizvodnje u Libiji. Cena nafte na njujorškoj berzi dostigla je danas 100 dolara po barelu, a zatim pala ispod tog nivoa.

Libija je proizvodila najmanje milion i 600 hiljada barela nafte dnevno, ali je ta količina sada smanjena za najmanje četvrtinu, a možda i znatno više. Dok nemiri zahvataju zemlju, nekoliko medjunarodnih kompanija znatno su smanjile ili potpuno obustavile svoje operacije u Libiji. Kina saopštava da je jedan od njenih naftnih objekata u Libiji napadnut.

Analitičari i nekoliko vodećih finansijskih servisa saopštavaju da će cene nafte verovatno još znatno više porasti, ukoliko dodje do većeg poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG