Linkovi

Kongresni izbori sve bliži


Kongresni izbori sve bliži
Kongresni izbori sve bliži

Američki birači izlaze na birališta za manje od šest nedelja da bi izabrali nove članove Kongresa, a rezultati bi mogli da imaju veliki uticaj na sposobnost predsednika Obame da upravlja zemljom tokom naredne dve godine. Bira se svih 435 kongresmena, 37 senatora i 37 guvernera.

Tokom protekle godine bilo je uobičajeno videti desetine hiljada pripadnika konzervativnog pokreta 'Čajanka' koje su preplavile Vašington, gnevni na predsednika Obamu i demokrate u Kongresu. Džulija Meklaud je prisustvovala tom skupu u avgustu.

"Zabrinuti smo zbog poteza Kongresa i predsednika Obame. Želimo manju vladu. Ne želimo visoke poreze“, kaže Meklaud.

Najvećim delom taj gnev konzervativaca podstaknut je frustracijom zbog ekonomske situacije u zemlji, posebno zbog visoke nezaposlenosti, kaže stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja sa univerziteta Kvinipiak, Piter Braun.

"Ekonomija je vodeće pitanje od broja jedan do 129. Kad to kažu mnogi imaju na umu nezaposlenost i sve dok se ne poboljša tržište radnih mesta, malo je verovatno da će birači biti optimističniji povodom ekonomije, što se neće dobro odraziti na presednika Obamu“, smatra Braun.

Republikanci takodje očekuju da će dobiti mesta u Kongresu zbog zabrinutosti povodom sve većeg budžetskog deficita i obima vlade, kaže Džon Fortije iz Instituta “Ameriken enterprajz“.

"Republikancima i pokretu 'Čajanka' se ne dopada pravac kojim se zemlja kreće. Oni misle da je ekonomija u lošem stanju i misle da je obim vlade prevelik“, ističe Fortije.

Medju onima koji vode konzervativni pokret je bivša guvernerka Aljaske Sara Pejlin. Ona je omiljena ličnost sledbenika pokreta "Čajanka" i mogući predsednički kandidat za dve godine.

"Ne možemo da čekamo do 2012. da vratimo zemlju na pravi put. Moramo početi sada sa izborom snažnih lidera koji ne strahuju od promena“, poručuje Pejlin.

Popularnost predsednika Obame u javnosti je opala, ali je on i dalje glavna nada demokrata da zadrže većinu i Kongresu.

"I dalje se radi o borbi straha protiv nade - prošlosti protiv budućnosti. Radi se o tome da li da se klizi unazad ili ide napred. To je suština ovih izbora. To je odluka sa kojom ćete se suočiti u novembru“, rekao je predsednik Obama.

Stručnjaci se slažu da će republikanci zabeležiti dobit u novembru. Piter Braun sa univerziteta Kvinipiak kaže da je jedino pitanje, koliko?

"Kroz istoriju, stranka koja drži položaj u Beloj kući, gubi na srednjoročnim izborima i bilo bi iznenadjujuće ako demokrate ne izgube mesta u kongresu ove godine. Pitanje je koliko će mesta izgubiti? Mnogi veruju da će ovo biti veoma, veoma dobra godina za republikance“, kaže Braun.

Ti rezultati bi mogli imati ogroman uticaj na stil uprave predsdnika Obame i njegovu sposobnost da odradjuje stvari kaže stručnjak Džon Fortije.

"Kakav god da je ishod, bez obzira da li će republikanci ponovo osvojiti većinu u Predstavničkom domu ili će biti 'kratki' za nekoliko mesta, naredne dve godine će biti drugačije. To će biti period malih dostignuća ili velikih konflikata izmedju stranaka. Neće biti vremena da se radi na drugim stvarima na velikoj zakonodavnoj agendi predsednika Obame“, mišljenja je Fortije.

Republikanci bi morali da osvoje 39 mesta da bi ponovo preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu i deset mesta da bi dobili većinu u Senatu.

XS
SM
MD
LG