Linkovi

Uticaj ekonomije na izbore u Mičigenu


Sajam automobila u Detroitu, u Mičigenu
Sajam automobila u Detroitu, u Mičigenu

Automobilska industrija oporavila se od višegodišnje pada prodaje. Sada Ford, Dženeral Motors i Krajsler izveštavaju o velikim profitima. Kako javlja novinar Glasa Amerike, zdravlje automobilske industrije i prethodni vladini zajmovi – biće ključna pitanja za birače na primarnim izborima u Mičigenu krajem februara, kao i na opštim izborima u novembru.

Na sajmovima automobila širom zemlje, prevashodno se priča o oporavku i obnovljenoj konkurentnosti američke automobilske industrije sa sedištem u Detroitu.

„Nije se oporavila, uvek je bila ovde.“

Demokratski kongresmen Džon Dingl, koji u Kongresu predstavlja Detroit, kaže da je vladina akcija spasila radna mesta.

„Pomogli smo autoindustriji da prebrodi težak period. To je veliko nacionalno blago i ogromni resurs i bilo je veoma, veoma važno da Sjedinjene Države spasu tu industriju, jer ona prozivodi jedno od sedam radnih mesta u ovoj ekonomiji. Ta industrija je blago koje svaka zemlja u svetu želi da ima.“

Dingl želi da predsednik Obama upravo to promoviše u okviru kampanje za reizbor.

„To neće pomoći nekima na drugoj strani koji kažu da je trebalo pustiti Detroit da bankrotira.“

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni i drugi republikanski predsednički kandidati kritični su prema vladinim zajmovima u vrednosti od više milijardi dolara auto industriji.

„Mislim da će se ljudi duboko pozabaviti time i onim što je moglo da se desi da je Romni bio predsednik. On ne bi podržao autoindustriju i iskreno verujem da bi to sada moglo da odvrati neke ljude.“

Toga je republikanski guverner Mičigena, Rik Snajder, vrlo svestan.

„Ne kritikujem nikoga zbog pružanja finansijske pomoći, jer kako ja vidim stvari, nije se jednostavno radilo o bankrotstvu jedne ili dve kompanije, već čitavog lanca.“

„Neki misle da je ovo bilo bespotrebno vladino mešanje i da nije trebalo da ih podržimo, ali u najvećem delu države, bar u centrima gde je koncentrisana populacija i demokratskim uporištima u Detroitu i okolini, ta politika će da bude vidjena u veoma veoma povoljnom svetlu“, kaže Pjetrikovski.

Predsednik sindikata radnika autoindustrije Džordž MekGregor to vidi kao povoljan razvoj dogadjaja i želi da predsednik Obama govori tokom kampanje više o pomoći autoindustriji.

„On to još nije iskoristio za platformu za re-izbor u državi Mičigen, ali mi ćemo ovo upotrebiti za njega bez obzira da li on to koristi ili ne.“

Stavovi za ili protiv finansijske pomoći vlade autoindustriji već utiču na predstojeće primarne izbore Republikanaca u Mičigenu. Nedavne ankete ukazuju da Mit Romni zaostaje iza bivšeg američkog senatora Rika Santoruma uoči izbora 28. februara.

XS
SM
MD
LG