Linkovi

Ekonomija glavna briga u Mičigenu


Republikanski predsednički pretendenti
Republikanski predsednički pretendenti

Republikanski predsednički pretendenti privode kraju kampanju u Mičigenu pred sutrašnje primarne izbore u toj američkoj državi. Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da je trka između bivšeg američkog senatora Rika Santoruma i bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, koji se rodio u Mičigenu, neizvesna. Oba vodeća kandidata se trude da odgovore na ekonomske brige birača.

Dok laki sneg pada u gradu Kalamazu, u Mičigenu, u kući Baltovih je u toku školski čas. Kolin Balk kod kuće podučava svoje petoro dece što, kako kaže nije teško. Ono što je za nju i njenog supruga teže, jeste kako sastaviti kraj sa krajem.

„Osećamo se veoma blagoslovenim što on ima posao. Uvek nam je na umu da sutra može da ga izgubi.“

Kolin Balt i mnogi drugi u Mičigenu, kažu da danas žive mnogo oskudnije. Republikanski predsednički pretendent Mit Romni, koji se rodio u Mičigenu, pokušava da se uključi u takve biračke brige.

„Teško je. Mnogo ljudi u ovoj zemlji je u stvarnim nevoljama.“

Romni je prema anketama otprilike izjednačen sa Rikom Santorumom, koji se nada da će pridobiti pripadnike radničkog staleža. Mičigenska ekonomija je godinama u dramatičnim nevoljama. Odnedavno se javljaju znaci oporavka, ali predsednik Trgovinske komore Kalamazua, Stjuard Sandrstrom, kaže da je poverenje potrošača i dalje nisko.

„Činjenica je da rastu životni troškovi, posebno cene benzina i to svakodnevno, dok prihodi ne rastu... to otežava situaciju.“

Visoke cene benzina brinu i Dejvida Rou. Njegova kompanija, „Prevoznici jezera Mičigen“, troši oko 10 hiljada dolara nedeljno na gorivo. To je samo još jedan od mnogih problema sa kojima se on bori kao vlasnik male kompanije.

„Kad pogledate šta se događa u državi, kad pogledate šta se događa u Vašingtonu, da li bilo šta može da se predvidi? Šta će da bude sledeće? To pogadja običan svet, koji kaže da ne može ništa da planira.“

Roa još nije odlučio za koga će da glasa na sutrašnjim republikanskim primarnim izborima u Mičigenu. Ali to nije slulaj sa Kolin Balt, koja čvrsto podržava Rika Santoruma. Medjutim, s obzirom da je njeno najstarije dete na koledžu, a da je četvoro na putu ka studijama, ona kaže da nijedan kandidat nema pravu jednačinu kako da im se pomogne da to plate.

„Da li imamo plan? Iz dana u dana se nadamo da bog ima plan.“

Njen neposredan plan je da očisti sneg koji se nagomilava ispred kuće na trotoaru, ali je to nešto što može da savlada uz malu pomoć svojih đaka.

XS
SM
MD
LG