Linkovi

Mesindžer ušao u orbitu oko Merkura


Simulacija prilaza sonde Mesindžer planeti Merkur
Simulacija prilaza sonde Mesindžer planeti Merkur

Američka svemirska agencija uspešno je danas usmerila svemirsku sondu Mesindžer u orbitu oko Merkura. To je prvi svemirski brod koji je će obletati oko planete najbliže našem suncu.

Inženjeri NASE aktivirali su potisne mlazeve na mesindžeru oko 15 minuta, kako bi letelica usporila dovoljno da je Merkurova gravitacija navede da započne kruženje oko te planete.

Mesindžer je lansiran pre 6 i po godina i prešao je gotovo osam milijardi kilometara. Oko Merkura će kružiti najmanje jednu godinu, prikupljajući podatke o karakteristikama te male, zagonetne planete.

Stručnjaci svemirske agencije kažu da će biti potrebno par nedelja za detaljno testiranje sistema i instrumenata na letelici, kako bi se osiguralo da sve dobro funkcioniše uprkos visokoj temperaturi koja vlada tako blizu sunca. Naučni eksperimenti i merenja trebalo bi da počnu 4. aprila.

Naučnike najviše zanima geološka prošlost Merkura, njegovo magnetsko polje, sastav jezgra planete i to da li na polovima ima leda. Zbog ekstremno izdužene orbite temperatura na površini Merkura kreće se između plus 425 i minus 185 Celzijusovih stepeni.

XS
SM
MD
LG