Linkovi

Mešovite reakcije na tvitove CIA-e o Bin Ladenu


Nacrt kompleksa u Abotabadu u Pakistanu, gde su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena
Nacrt kompleksa u Abotabadu u Pakistanu, gde su američki specijalci ubili Osamu bin Ladena

Amerika Centralna obaveštajna agencija, čije se aktivnosti obično odvijaju pod velom tajne, juče je tvitovala detalje operacije u kojima je, pre pet godina, ubijen vodja Al Kaide Osama Bin Laden, kao da se odvija u sadašnjem trenutku.

Amerika Centralna obaveštajna agencija, čije se aktivnosti obično odvijaju pod velom tajne, juče je tvitovala detalje operacije u kojima je, pre pet godina, ubijen vodja Al Kaide Osama Bin Laden. To je dovelo do hiljada ponovljenih tvitova i „lajkova“ dela publike, ali i pokrenulo kritike u rasponu od „molim vas prestanite“, do „šta vam je to trebalo“. Operaciju je odobrio predsednik Barak Obama u maju 2011, a u njoj su učestvovale snage za specijalne operacije, koje su se helikopterima spustile u kompleks kuća u Abotabadu u Pakistanu, a kasnije bacile Bin Ladenovo telo u more.

Tviter postoji od 2006. ali je CIA relativni „novajlija“ u društvenim medijima i nalog je otvorila pre dve godine. Njenih 1600 tvitova do sada uglavnom se odnosilo na istoriju agencije i odavanje pošte agentima ubijenim u javnoj službi. Medjutim, na petu godišnjicu ubistva Bin Ladena, CIA je objavila da će, u toku šest sati, tvitovima rekonsturisati dogadjaj kao da se odvija u sadašnjem trenutku. Tom operacijom bila je okončana skoro desetogodišnja potraga za čovekom čija je organizacija ubila blizu 3.000 ljudi 11. septembra 2001.

Portparol CIA-E, Rajan Trapani, izjavio je da likvidacija Bin Ladena spada u jedan od najvećih obaveštajnih uspeha svih vremena, i da je bilo prikladno, na petu godišnjicu, setiti se tog dana i odati poštu svima koji su učestvovali u operaciji. Kritičari kažu da je ideja tvitovanja operacije neprofesionalna, neprimerena i „zapaljiva“.

XS
SM
MD
LG