Linkovi

Merkel za zabranu burke u Nemačkoj


Nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji Demohrišćanske unije
Nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji Demohrišćanske unije

Nemačka kancelarka Angela Merkel želi da zabrani veo preko lica, koji nose pretežno muslimanke, kao način da se zaustavi "bilo kakvo razvijanje pararelnih društava" u Nemačkoj.

Kancelarka je upravo ponovo izabrana za predsednicu svoje Demohrišćanske stranke na današnjoj godišnjoj konferenciji kada je rekla da bi burka trebalo da bude zabranjena "gde god da je to pravno moguće", što bi obuhvatilo škole, sudove i druge javne zgrade.

I mada nije jasno da li bi nemački ustav odobrio zabranu burke, Merkel je naglasila važnost integracije novopridošlica, i dodala da to obuhvata odbacivanje vela preko celog lica.

"U komunikaciji među ljudima, što je naravno ključno za naš zajednički život, moramo da pokazujemo jedni drugima svoja lica", navela je nemačka kancelarka.

Rejting popularnosti Angele Merkel je opao zbog odluke da primi oko milion izbeglica u Nemačku tokom izbegličke krize koja se odvija u Evropi. Suočena je sa velikim izazovom desničarske, populističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD), koja je dobila krila zbog anti-imigrantskog raspoloženja u zemlji.

Ranije ove godine, AfD je ocenila da islam nije kompatibilan sa nemačkim Ustavom i pozvala na zabranu minareta i burke.

“Izbori 2017. biće teži nego ijedni pre, barem od ponovnog ujedinjenja Nemačke", istakla je Merkel priznajući da postoji "snažna polarizacija nemačkog društva".

Ukoliko Nemačka primeni plan Merkelove, pridružiće se tri evropske zemlje - Francuskoj, Belgiji i Holandiji - koje su uvele specifične zabrane nošnje kojom se prekriva lice.

XS
SM
MD
LG