Linkovi

Merkel i Porošenko o tenzijama s Rusijom


Nemačka kancelarka i ukrajinski predsednik danas u Kijevu
Nemačka kancelarka i ukrajinski predsednik danas u Kijevu

Nemačka kancelarka tokom posete Kijevu poručila da je ovo odlučujući trenutak za ukrajinski teritorijalni integritet i upozorila Rusiju da bi u slučaju da se nasilje nastavi mogla da se suoči sa novim sankcijama...

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u Kijevu, kako bi razgovarali o tenzijama sa Rusijom, dan pošto je ruski konvoj sa humanitarnom pomoći ušao u Ukrajinu.

Po dolasku u Kijev, Merkel je poručila da se njena poseta dešava u "teškom, ali odlučnom trenutku" za ukrajinski teritorijalni integritet. Ona je dodala da se put ka miru mora pronaći i upozorila Rusiju da bi mogla da se suoči sa novim sankcijama ukoliko se nasilje nastavi.

Porošenko je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki zbog posete i nemačke podrške, naglašavajući da Ukrajina želi da se kriza okonča, ali ne po cenu svog teritorijalnog suvereniteta.

Porošenko u utorak u Minsku u Belorusiji treba da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ranije danas, oko 200 kamiona iz ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći, koji su juče bez dozvole ukrajinskih vlasti prešli granicu i zaustavili se u Lugansku, vratili su se u Rusiju.

Rusija tvrdi da kamioni prevoze hranu, vodu, generatore i vreće za spavanje, ali nije jasno da li je i koliki deo toga istovaren tokom noći u Ukrajini.

Sam ulazak konvoja, koji je danima stajao na ruskoj strani granice izazvao je oštre kritike Ukrajine, SAD, NATO-a i Evropske unije, a zabrinutost je izrazio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

XS
SM
MD
LG