Linkovi

Mekejn u CG: Neprihvatljivo ponašanje Rusije u regionu


Senator Džon Mekejn (arhivska fotografija)
Senator Džon Mekejn (arhivska fotografija)

Američki senator Džon Mekejn optužio je Rusiju za miješanje u izbore u SAD i drugim djelovima svijeta i ocijenio da je ponašanje Moskve "neprihvatljivo" u vremenu svjetskih previranja.

"Vjerujem da ponašanje Rusa u cijelom ovom regionu i svijetu nije prihvatljivo u ovim vremenima", rekao je Mekejn prilikom posjete Podgorici.

On je ocijenio da u vremenu previranja širom svijeta "uloga NATO-a nikada nije bila važnija od njegovog osnivanja prije 70 godina".

"Vjerujem da ponašanje Rusije zahtijeva našu solidarnost i snagu, kako bismo sačuvali principe i osnovna načela demokratije", istakao je Mekejn.

On je rekao da su Rusi pokušali da promijene ishod američkih izbora, ocjenjujući da "nema dokaza da su u tome uspjeli".

"Ali postoje dokazi da Rusi pokušavaju da podriju demokratske procese u drugim djelovima svijeta", kaže američki senator.

Mekejn je tokom posjete Sarajevu posjetio most na kome je ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand, podsjećajući da je nakon tog događaja uslijedio "jedan od najgroznijih ratova u istoriji"

"Ne bi trebalo da ignorišemo te lekcije, već da učinimo sve kako bi solidarnošću, saradnjom, ekonomskim razvojem i snažnom vojskom sačuvali mir", rekao je Mekejn, koji je čestitao narodu Crne Gore i njenom rukovodstvu što su izabrali put koji vodi u članstvo u NATO."

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković rekao je da je veoma važno da pozornost međunarodne zajednice bude fokusirana na region Balkana i u godinama nakon ulaska Crne Gore u NATO.

"Veoma je važno da pozornost međunarodne zajednice opet bude fokusirana na ovaj region", ocjenjujući da je region "uznemiren" i crnogorskim događajima iz oktobra prošle godine.

On je izrazio uvjerenje da će Crna Gora znati da iskoristi benefite svog članstva u NATO, ocjenjujući ulazak zemlje u Alijansu ključnim za "održavanje njene stabilnosti i dugovječnosti".

"Budućnost čitavog Balkana je u evroatlantskim integracijama, jer samo tako ovaj region može obezbijediti stabilnost i bezbjednost. Na tom putu imamo podršku SAD, a vjerujem da će ona biti nastavljena"

Bošković je poručio da će region "trebati posebnu pažnju i u godinama nakon crnogorskog ulaska u NATO".

XS
SM
MD
LG