Linkovi

Mekejn: Rusija i Putin su "najveći izazovi koje imamo"


Senator Džn Mekejn, predsedavajući senatovog Komiteta za oružane snage gvori na Kapitol hilu u Vašingtonu, 23. maja 2017. (AP Photo/Jacquelyn Martin)(AP Photo/Jacquelyn Martin)
Senator Džn Mekejn, predsedavajući senatovog Komiteta za oružane snage gvori na Kapitol hilu u Vašingtonu, 23. maja 2017. (AP Photo/Jacquelyn Martin)(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Američki senator Džon Mekejn rekao je u ponedeljak da vidi Rusiju i njenog predsednika, Vladimira Putina, kao "najveće izazove koje imamo", čak veće od onih koje predstavlja grupa Islamska država.

Govoreći tokom svoje posete Australiji, Mekejn je rekao za australsku radio-televiziju da je Rusija pokušala da "unšti sam temelj demokratije" kroz svoje napore da utiče na američke predsedničke izbore, kao i na drugim mestima u svetu.

Ovaj komentar stiže u trenutku kada se administracija predsednika SAD, Donalda Trampa, suočava sa istragama koje imaju za cilj da utvrde da li je imala veze sa Rusijom, uključujući i izveštaje da je Džard Kušner, predsednikov zet i viši savetnik u Beloj kući, pokušavao da uspostavi pozadinski komunikacijski link sa ruskim zvančnicima nedeljama pre Trampove inauguracije.

"Znam da neki zvaničnici administracije govore 'Pa, to je standardna procedura'", rekao je Mekejn u ponedeljak. "Ne mislim da je standardna procedura pre inauguracije predsednika Sjedinjenih Država za nekoga ko nije na postavljenoj poziciji".

Njujork tajms citirao je porptarola Bele kuće, Houpa Hiksa, koji je rekao da je Kušner "reagovao u okvirima svojih kapaciteta kao zvaničnik tranzicije" i da je pristao da govori sa kongresnim istražiteljima o tim sastancima.

Tramp je odbio sve navode da je njegova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom.

"DŽard radi veliki posao za državu", rekao je Tramp za Tajms kasno u nedelju. "Imam potpuno poverenje u njega. Njega poštuju bukvalno svi i on radi na programima koji će sačuvati našoj zemlji milijarde dolara. U dodatak tome, što je možda još više važno, on je vrlo dobra osoba".

Kušner (36), koji se bavio nekretninama u Njujorku pre nego što se pridružio timu Trampove Bele kuće, oženjen je Trampovom najstarijom ćerkom Ivankom, koja je takođe savetnica u Beloj kući.

Kušner, prema napisima nekoliko medijskih kuća, pokušavao je da formira tajnu vezu za komunikaciju sa Moskvom tokom susreta sa ambasadorom Kremlja u SAD, Sergejom Kisljakom, početkom prošlog decembra. Neki eksperti za spoljne poslove rekli su da su zabrinuti jer je taj potez, u trenutku kada je bivši predsednik Barak Obama imao još nekoliko nedelja pred sobom na funkciji, mogao da podrije bezbednosti SAD, a neke opozicione demokrate sugerisale su da Kušnerovi bezbednosna odobrenja treba da budu povučena.

Kušnerov advokat rekao je da je on voljan da sarađuje sa kongresnom istragom veza Trampove kampanje sa ruskim zvaničnicima. Jedan ključni zakonodavac, senator Bok Korker, predsednik Senatovog Odbora za spoljne poslove, rekao je u nedelju: "Čini se da je vrlo otvorena osoba. Pustiću ga da govori u svoje ime kada bude vreme za to".

Arhiva - Viši savetnik Bele kuće, DŽared Kušner (levo) i savetnik za nacionalnu bezbednosti H.R. Mekmaster na bilateralnom sastanku predsednika SAD Donalda Trampa i kralja Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa, 21. maj 2017 u Rijadu.
Arhiva - Viši savetnik Bele kuće, DŽared Kušner (levo) i savetnik za nacionalnu bezbednosti H.R. Mekmaster na bilateralnom sastanku predsednika SAD Donalda Trampa i kralja Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa, 21. maj 2017 u Rijadu.

Dva zvaničnika Trampove administracije, savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster i sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli, rekli su da ne vide ništa loše u Kušnerovoj ponudi Moskvi.

Tramp uzvraća udarac

Vašington post objavio je izveštaj o istrazi o navodnim Kušnerovim vezama sa Rusijom u trenutku kada je Tramp bio na devetodnevnom putu po Bliskom istoku i Evropi. Kada se vratio u Vašington, Tramp je brzo napao medijske izveštaje o nemiru u Beloj kući u vezi sa istragama veza njegovih saradnika i njega samog sa Rusijom.

"Moje je mišljenje da su mnoga curenja koja izlaze iz Bele kuće fabrikovane laže koje prave mediji koji prenose lažne vesti", rekao je Tramp. "Kad god vidite reči 'izvor kaže' u medijima koji prenose lažne vesti i kada ne pominju imena, vrlo verovatno taj izvor ne postoji, već su ga izmislili pisci lažnih vesti. Lažne vesti su neprijatelj!"​

Kasnije je dodao odbranu svoje upotrebe Tvitera, rekavši da mediji "rade naporono na podcenjivanju i ponižavanju moje upotrebe društvenih mreža jer ne žele da Amerika čuje pravu priču!".

XS
SM
MD
LG