Linkovi

Mekejn i Grejem podržali nominaciju Tilersona


Reks Tilerson za vreme pretresa u spoljnopolitičkom odboru Senata 11. januara 2017.
Reks Tilerson za vreme pretresa u spoljnopolitičkom odboru Senata 11. januara 2017.

Dvojica uticajnih republikanskih senatora podržali su nominaciju Reksa Tilersona za državnog sekretara, čime su povećali šanse da doskorašnji izvršni direktor naftnog giganta "Ekson Mobil" bude potvrđen tokom naredne nedelje.

U zajedničkom saopštenju, senatori Džon Mekejn iz Arizone i Lindzi Grejem iz Južne Karoline naveli su da su "i dalje zabrinuti zbog činjnice da je Tilerson u prošlosti sarađivao sa ruskom vladom u predsednikom Vladimirom Putinom", ali da "veruju da može da bude efikasan u zalaganju za američke interese”.

Upravo zbog bliskih veza Tilersona i predsednika Rusije Vladimira Putina, Mekejn i drugi su bili nesigurni u čoveka, kojeg je novi predsednik Donald Tramp imenovao za šefa diplomatije.

“Ovo nije bila laka odluka”, rekao je Mekejn gostujući u programu TV mreže ABC "This Week". “Međutim, takođe verujem da kada u nešto sumnjate, treba verovati dolazećem predsedniku”.

Nekoliko sati pošto je Tramp položio zakletvu kao 45. predsednik SAD, Senat je ogromnom većinom potvrdio njegove kandidate za prvog čoveka Pentagona i sekretara za unutrašnju bezbednost.

Pokazalo se da su ostale nominacije više sporne.

I dok će podrška Mekejna i Grejema svakako uvećati šanse da Tilerson bude potvrđen, nijedan od njih dvojice nije u spoljnopolitičkom odboru Senata, koji bi sutra uveče trebalo da glasa o nominaciji. Jedan od republikanskih senatora u tom odboru - Marko Rubio sa Floride - još nije objavio da li će podržati Tilersona, a pošto republikanci imaju samo jedno mesto u odboru više, Tilerson ne bi bio potvrđen ukoliko bi se Rubio pridružio demokratskim zakonodavcima, koji će sigurno biti protiv nominacije.

XS
SM
MD
LG