Linkovi

Međunarodna kuća - drugi dom za studente u Njujorku


Međunarodna kuća
Međunarodna kuća

Njujork može da bude zastrašujući za pojedine posjetioce koji u grad dolaze prvi put, dok stranci mogu da dožive i kulturni šok. Međutim, u srcu jednog od najprestižnijih centara za visoko obrazovanje u zemlji, studenti iz više od 100 zemalja imaju priliku da se povežu pod jednim krovom i pronađu svoje mjesto kao budući svjetski lideri.

Život u najvećem američkom gradu ima određene prednosti za mlade profesionalce. Međutim, ako ne znate odakle da krenete, dobro je da imate podršku.

Adžibola Amzat iz Nigerije privremeno je napustio posao reportera da bi studirao novinarstvo na Univerzitetu Kolumbija. Međutim, da ne stanuje u studentskom domu, poznatom kao Međunarodna kuća, možda bi imao drugačije iskustvo u Njujorku.

“Njujork je usamljeno mjesto. U gradu živi veliki broj ljudi, različitih kultura i etničke pripadnosti, koji međutim ne komuniciraju međusobno.”

Komunikacija među studentima se više nego ohrabruje u mnogim zajedničkim prostorijama u studentskom domu.

“Studenti imaju veoma male sobe, zbog čega više koriste zajedničke prostorije i međusobno komuniciraju. Trpezarija je zajednička, tako da možete tokom svakog obroka da sjedite s nekim drugim”, navodi direktorka za komunikacije Heder Mangrum.

U Međunarodnu kuću dobrodošli su studenti sa svih univerziteta u području Njujorka, koji tokom godine učestvuju u širokom spektru kulturnih proslava. Međutim, najčvršće veze uspostavljaju se tokom razgovora o brojnim pitanjima, koji doprinose i ličnom razvoju studenata.

“Način na koji učestvujete u političoj raspravi o sistemskim pitanjima je zaista otrežnjujući zato što nisam očekivala da će to biti tako kada sam došla ovdje. Međutim, mogla sam i da se pozovem na određeno iskustvo iz moje zemlje, što je zaista obogatilo razgovore s prijateljima“, naglašava studentkinja iz Južnoafričke republike Lebogang Mahlare.

Upoznavanje sa različitim kulturama podstaklo je Akmirata Tulijeva iz Turkmenistana da učestvuje u naporima da se svijet promijeni kroz film.

Dolazim iz zemlje gdje nema različitih rasa. Nikada nisam vidio crnca dok nisam došao u Sjedinjene Države. Kada sam ovdje vidio zajedno studente iz Rusije, Kine i svih drugih zemalja, to me je zaista inspirisalo.”

Mnogi od više od 700 stanara Međunarodne kuće imaju istu želju - da očuvaju prijateljstva koja su sklopili i da liderske vještine, koje su stekli u svojim zemljama, podijele sa svima.

XS
SM
MD
LG