Linkovi

Glaukom - vodeći uzrok slepila u SAD


Stručnjaci procenjuju da će u svetu do 2020. biti zabeleženo 80 miliona slučajeva glaukoma.
Stručnjaci procenjuju da će u svetu do 2020. biti zabeleženo 80 miliona slučajeva glaukoma.

Svetska zdravstvena organizacija navela je da je glaukom veća pretnja za javno zdravlje od katarakte.

Glaukom je najveći uzrok slepila širom sveta, posebno u zemljama u razvoju. Svetska zdravstvena organizacija navela je da je glaukom veća pretnja za javno zdravlje od katarakta, zato što je slepilo izazvano glaukomom trajno. Šta je glaukom i ko je u najvećoj opasnosti?

Ako mislite da niste u riziku od glaukoma, razmislite još jednom. Glaukom je bolest koja oduzima vid ljudima širom sveta, a da oni obično i ne znaju da imaju bolest sve dok im ona trajno ne uništi najmanje 40 odsto vida. Doktor Alan Robin je specijlaista za glaukom.

„To je vodeći uzrok slepila u Sjedinjenim Državama. Kod Hispanaca i Afroamerikanaca, to je drugi po redu uzrok slepila.“

U Kini i Indiji, glaukom je na drugom mestu vodećih uzroka slepila.

„Glaukom koji se može videti u podsaharskoj Africi je mnogo agresivniji i izaziva veće slepilo nego glaukom koji nalazimo kod Amerikanaca, pa čak i kod Afroamerikanaca u Sjednjenim Državama.“

Doktor Erik Flajšer suočava se sa takvim rasnim razlikama u Medstar bolnici u Vašingtonu.

„U velikoj meri svako ko ima afričko poreklo ima povećane šanse za razvoj glaukoma.“

Godine su još jedan faktor rizika za glaukom, iako osobe svih uzrasta mogu da ga dobiju. Kako objašnjava doktor Robin, to je grupa oboljenja koja često povećavaju pritisak u očima.

Oko je slično časovniku. I sa druge strane časovnika na kojoj su brojevi, stvara se tečnost. Ona prolazi kroz vašu zenicu odnosno sa prednje strane časovnika između brojeva ili između naličja i kristala. Tu postoji jedan prostor oko ivice časovnika koji sprovodi tečnost.“

Kada se taj prostor zapusti, tečnost ne može da napusti oko isto toliko brzo koliko se i napravi. Sve veći pritisak u oku oštećuje i zatim uništava optičke nerve. Rezultat je slepilo. Taj proces je obično toliko bezbolan i suptilan da ga ljudi i ne primete.

„Obično će primetiti ako udare u dovratnik zato što su izgubili periferni vid ili će početi da doživljavaju saobraćajne nezgode, zato što nisu videli automobil sa jedne ili druge strane.“

Na sreću, glaukom je moguće jednostavno ustanoviti. Najjednostavniji test može da izmeri periferni vid. Zato što, kada je u pitanju glaukom, periferni vid prvi nestane. Dobra vest je da glaukom, ako se ustanovi na vreme, može da se tretira.

„Ne može da se spreči, ali može da se tretira“, ističe dr. Alan Robin.

Glaukom nije moguće izlečiti. Ali kako istraživači sve više znaju o tome, sve je veća nada da će jednog dana biti izlečiv, ili će moći da se predupredi.
XS
SM
MD
LG