Linkovi

Mekfol: Bliži odnosi sa Moskvom u interesu SAD


Mekfol: Bliži odnosi sa Moskvom u interesu SAD
Mekfol: Bliži odnosi sa Moskvom u interesu SAD

Pred trodnevnu posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedova Vašingtonu, specijalni savetnik Bele kuće za Rusiju i Evroaziju, Majk Mekfol održao je predavanje o američko-ruskim odnosima u uticajnom Pitersonovom Institutu za međunarodnu ekonomiju. Mekfol je počeo predavanje ističući da je predsednik Obama glavni inicijator intenziviranja veza sa Rusijom.

On od početka svog mandata tvrdi da je u našem nacionalnom interesu da ostvarimo povećani angažman sa Rusijom. Po Obaminom mišljenju, Sjedinjene Države i Rusija imaju obostrani interes u rešavanja glavnih pitanja međunarodne bezbednosti, kao što su borba protiv ekstremista u Avganistanu, onemogućavanje Irana da se domogne nuklearnog oružja, kao i smanjenje nuklearnih arsenala naše dve zemlje .“

Mekfol je ovako objasnio teoriju koja stoji iza takozvanog „resetovanja“ američko-ruskih odnosa.

Mi nismo zainteresovani za dobre, srećne ili prijateljske odnose sa predsednikom Medvedevom, ruskom vladom, ili posebno sa Rusijom. Po teoriji „resetovanja“, ukoliko uspemo da postignemo stvarne rezultate, oni će sami po sebi doprineti poboljšanju veza. To je ideja vodilja predsednika Obame.“

Bela kuća je namerno izbegla postavljanje uslova za saradnju sa Moskvom, kaže Mekfol.

Deo naše strategije je da ne uslovljavamo saradnju rešavanjem pitanja koja nisu uzajamno povezana. Ali to isto zahtevamo od naših ruskih partnera. Na primer, preduslov za postizanje novog sporazuma o kontroli strateškog naoružanja nije okončanje ruske okupacije dela Gruzije. To ne znači da ignorišemo Gruziju. Na tom pitanju se radi odvojeno.

Mekfol takođe ističe da administracija predsednika Obame nastoji da ostvari takozvanu politiku dvostrukog koloseka prema Rusiji, koja podrazumeva angažman sa ruskom vladom i ruskim civilnim društvom.

Nerazdvojni deo 'resetovanja' odnosa je i naše nastojanje da obnovimo i ojačamo veze sa ruskom civilnom zajednicom. I to na dva načina: razvijanje veza između američkih zvaničnika i civilnog društva, kao i razvijanje odnosa između američkih civilnih organizacija sa njihovim partnerima u Rusiji. To uključuje političke, poslovne, kulturne, sportske i sve ostale grupe civilnog društva.“

Prilikom prošlogodišnje posete Moskvi, predsednik Obama je posle razgovora sa predsednikom Medvedevom i premijerom Putinom, proveo isto toliko vremena i sa ruskim studentima, poslovnim ljudima, predstavnicima opozicije i nevladinih organizacija, ukazuje Mekfol.

U međuvremenu je došlo do mnogo intenzivnije saradnje i susreta između Rusa i Amerikanaca nego što je to bio slučaj pre 18 meseci, odnosno pre predsednika Obame.

Mekfol je u zaključku, ipak, upozorio da ne postoji garancija da će stvari na liniji Vašingtona i Moskve uvek teći glatko, pogotovo u predstojećoj sezoni opštih izbora u obe zemlje, u kojoj političari često stiču poene kritikujući politiku bilo Kremlja bilo Bele kuće.

XS
SM
MD
LG