Linkovi

Potomci Maja zapanjeni kolektivnom paranojom


Arhiv - majanska sveštenica tokom ceremonije proslave majanske solarne nove godine u Gvatemala Sitiju, 21. februar 2011.
Arhiv - majanska sveštenica tokom ceremonije proslave majanske solarne nove godine u Gvatemala Sitiju, 21. februar 2011.

U Meksiku i Gvatemali se završavaju pripreme za proslavu novog perioda u kalendaru drevnih Maja, koji počinje 21. decembra.

Ne postoji pogodnije mesto za obeležavanje kraja vremena od gradića pod imenom „Kraj“ na jeziku Maja. Dok se hiljade pripremaju da proslave početak novog majanskog kalendara, 21. decembra, turisti hrle u zabačeni meksički grad Šui, da bi ušli u novu eru.

Završetak sadašnjeg majanskog kalendara, koji obuhvata raspon od 5125 godina, podstakao je strahovanje da dolazi smak sveta. Ali mnogi potomci Maja, zapanjeni apokaliptičkom paranojom, kažu da je to potpuno pogrešno tumačenje njihovih verovanja.

„Mi verujemo da je to samo kraj ciklusa u majanskoj kulturi. Ne mislimo da će da nam se dogodi bilo šta tragično ili nesrećno,“ kaže predstavnik lokalnih Maja Pedro Uikab Maj.

Ali uz majanske pouke koje osvajaju naslove širom sveta, neki potomci Maja u Gvatemali kažu da je ta pažnja u potpunoj suprotnosti sa njihovom svakodnevnim životom.

„Uprkos tome što predstavljamo 70 odsto stanovništva Gvatemale, potpuno smo gurnuti u stranu zbog diskriminacije, isključivanja, rasizma i siromaštva," ističe duhovni lider Huan Hoze Čiriz.

Civilizacija Maja je cvetala od 250. do 900. godine naše ere i protezala se od današnjeg Hondurasa do centralnih delova Meksika.

Prošlog maja, prema rezultatima ankete agencije „Rojters-Ipsos“, 15 odsto ljudi u svetu je verovalo da će doživeti smak sveta, dok je 10 odsto mislilo da bi Kalendar Maja mogao da bude znak da će se to dogoditi 2012.
XS
SM
MD
LG