Linkovi

Masovnije demonstracije u Hong Kongu


Studenti tokom večerašnjeg protestnog okupljanja
Studenti tokom večerašnjeg protestnog okupljanja

Tokom susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Kineski premijer Li Kećijang govoreći o krizi u Hong Kongu poručio da Kina neće menjati svoju takozvanu forumulu "jedna zemlja, dva sistema", za upravljanje tom poluautonomnom teritorijom...

Kineski premijer Li Kećijang kaže da je uveren da se "društvena stabilnost" Hong Konga može očuvati i da Kina neće menjati svoju takozvanu forumulu "jedna zemlja, dva sistema", kada je reč o upravljanju tom poluautonomnom teritorijom.

Tokom susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Li je poručio da dugoročna stabilnost Hong Konga mora da se očuva, za dobrobit kako građana Hong Konga, tako i svih stanovnika Kine.

Kancelarka Merkel pozvala je na očuvanje slobode govora u Hong Kongu i izrazila nadu da će tenzije biti biti postignuto mirno rešenje.

U međuvremenu, hiljade demonstranata okupile su se na ulicama Hong Konga, ponovo pozivajući na reformu izbornog zakona, posle jučerašnjeg iznenadnog prekida pregovora, na inicijativu aktuelnih vlasti.

Prema nekim izveštajima, broj učesnika protesta bio je veći u odnosu na ranije ove nedelje, ali sve do kasno uveče, demonstranti nisu dostigli masu viđenu tokom prošle nedelje, kada su na ulicama bile desetine hiljada ljudi.

Demonstranti kampuju ispred četvrti Admiralti, u kojoj se nalaze brojne vladine kancelarije, izrazavajući nezadovoljstvo zbog odluke vlade da otkaže razgovore sa vođama protesta. Vlada je kasno sinoć otkazala pregovore zakazane za danas, objašanjavajući da oni ne mogu da se održe dok traju protesti koje ona smatra nezakonitim.

Ljutnju vlasti, koja je bliska zvaničnom Pekingu, podstakle su pretnje studentskih lidera da će izazvati eskalaciju protesta, ukoliko njihovi zahtevi za demokratske reforem ne budu ispunjeni. Demonstranti takođe zahtevaju da šef vlade Hong Konga Leung Čun-jing podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG