Linkovi

Legalizacija marihuane u Koloradu doprinosi procvatu biznisa


Uzgajanje marihuane
Uzgajanje marihuane

Kompanije u Koloradu koje se bave proizvodnjom i prodajom marihuane beleže procvat od januara, kada je legalizovana prodaja i rekreaciona upotreba tog narkotika.

Legalna industrija kanabisa u toj saveznoj državi će, kako se očekuje, donositi godišnji profit od 500 miliona dolara i 67 miliona dobiti od poreza,a preduzetnicima je već pružila nove poslovne mogućnosti.

Majk Polk, koji se godinama bavio nelegalnom trgovinom drogom, je nakon legalizacije marihuane u Koloradu postalo legitimni poslovni čovjek.

“Bio sam u zatvoru zbog uzgajanja trave. To je bilo 2000. Te godine su me uhvatili i zatvorili, a sada sam slobodan da to radim bez ikakvog straha. Od toga se hranim, oblačim, brinem o sebi.”

Polk nema dozvolu za prodaju marihuane, ali može da je uzgaja za ličnu upotrebu i zaobilazi propise tako što je daje mušterijama koji kupuju lule. A posao sa lulama cvjeta, ističe Majk.

Ogroman rast profita bilježe i radnje za ovlašćenu prodaje marihuane koje su, prije legalizacije, mogle da uslužuju samo one kojima je bilo dozvoljeno da koriste taj narkotik u medicinske svrhe.

Ilejn Nelson, koja radi za najveću prodavnicu marihuane u Koloradu, kaže da kompanija uzgaja više biljki i zapošljava veći broj radnika da bi zadovoljlila rast potražnje.

“Naš najbolji dan kada smo prodavali marihuanu samo u medicinske svrhe je sada naš uobičajan dan.”

Posao cvjeta i za Elis Gordon i Delois Vejden, vlasnice pekare koja prodaje kolače, pite i slatkiše pomiješane sa marihuanom.

“Svakih sedam do deset dana možemo da proizvedemo oko 1000 komada. Prošli put smo, zbog potražnje, završili sa 2000 komada.”

Protivnici kažu da je opasnost od ove opojne droge koja stvara zavisnost daleko veća od bilo kakve ekonomske koristi koju bi legalizacija mogla da donese. Rid Spolding je bivši narkoman.

"Marihuana mi je oduzela motivaciju. Izolovala me je.”

Pola Rigs, profesor psihijatrije na Univerzitetu države Kolorado, upozorava da marihuana može trajno da naškodi mladim ljudima.

“Redovna upotreba marihuane među adolescentima povezuje se sa padom njihovog koeficijenta intelegencije za šest do osam poena, kada odrastu. To je nepovratno. To je veoma značajna prijetnja po javno zdravlje.”

Zvaničnici ove savezne države navode da će im povećani profit od poreza na prodaju marihuane omogućiti da adekvatno regulišu tu industriju, kao što je to sada slučaj sa alkoholom i duvanom, kao i da finansiraju državne programe za podučavanje i liječenje.
XS
SM
MD
LG