Linkovi

"Marš za klimu" u američkoj prestonici


U Vašingtonu će sjutra biti održana još jedna protestna šetnja – ovog puta zbog planova predsjednika Donalda Trampa da ukine mjere za borbu protiv klimatskih promjena. Pokret, koji je započelo nekoliko naučnika, proširio se na sve društvene slojeve – od siromašnih do velikih korporacija.

Sve je počelo na vrhu udaljene planine na Havajima gdje su naučnici krajem 1950-tih i 60-tih godina počeli da bilježe povećane nivoe ugljen dioksida u vazduhu. To je bilo rano upozorenje, kaže predsjednik Udruženja zabrinutih naučnika Ken Kimel.

"Naučnici su istovremeno počeli da uočavaju mali ali značajan rast temperature i da to povezuju sa povećanim nivoom ugljen-dioksida”.

Dok naučnici imaju sve čvršće dokaze o povezanosti emisije ugljen dioksida sa porastom temperature, politička volja da se nešto uradi tim povodom gotovo je nestala u Vašingtonu. To je bio i jedan od glavnih razloga održavanja prošlonedeljnog “Marša za nauku”.

A ako je prošlonedeljni protest bio usmjeren na nauku, sjutrašnji će biti usredsređen na ljude, kaže izvršna direktorka organizacije “Hip hop caucus” Liz Havstad.

"Kao pokret smo ponekad previše usredsređeni na brojke i ne govorimo o iskustvima ljudi.”

Havstad ocjenjuje da su klimatske promjene prvo i najviše pogodile siromašne i ranjive.

"Kada je uragan Katrina pogodio Nju Orleans i kada smo vidjeli kakve mogu da budu posljedice takve oluje, šta to znači za siromašne, Afroamerikance, u kontekstu reakcije vlade, znali smo da moramo da se pozabavimo klimatskim projomjenama kao jednim od glavnih problema.”

Zato su se organizacija “Hip Hop Caucus” i drugi aktivisti koji se bore za prava tih zajednica pridružili borbi protiv klimatskih promjena. Pokret se proširio van grupa za zaštitu životne sredine kaže za Glas Amerike Mora Kauli iz Sijera kluba.

"Koalicija se značajno proširila samo u poslednjih nekoliko godina. S nama su i radnički sindikati, što je zaista uzbudljivo. Takođe organizacije kao što su “Color of change” i NAACP, koje se uglavnom bave građanskim pravima.”

Na spisku gotovo hiljadu partnera za sjutrašnji “Marš za klimu” nalaze se lokalne, državne i nacionalne progresivne grupe. Međutim, nije samo riječ o aktivistima, kaže Ken Kimel.

"Učestvuje i veliki broj kompanija, ili zato što brinu o sudbini planete i više se okreću obnovljivim izborima energije i postaju efikasnije, ili je riječ o biznisima koji zapošljavaju stotine hiljada ljudi u solarnoj i industriji energije vjetra.”

U poslednjem maršu za klimu, koji je održan 2014. godine u Njujorku, učestvovale su stotine hiljada ljudi. Sjutrašnji će biti najnoviji u nizu protesta u Vašingtonu, održanih nakon što je Donald Tramp preuzeo položaj predsjednika.

XS
SM
MD
LG