Linkovi

Projekat "Mars 2020" okupio naučnike iz celog sveta


Rover "Kjuriositi" na Marsu
Rover "Kjuriositi" na Marsu

Svemir sadrži zagonetke i izazove koji nastavljaju da zaokupljaju naučnike. Projekat NASA-e Mars 2020. okupio je naučnike iz svih delova sveta da rade na razvoju nove generacije marsovskog rovera.

Tim profesionalaca iz NASA-e pokušava da proširi horizonte ljudskog znanja… Armen Turijan, mašinski inženjer iz Los Andjelesa, poreklom iz Jermenije, učestvuje u NASA-inom programu Mars 2020, čiji je cilj razvoj novog marsovskog rovera koji će imati sposobnost samostalnog donošenja odluka.

“Početak misije je planiran za 2020. godinu. Novi rover ima razvijenije instrumente u poredjenju sa prethodnim i u sebi sadrži sva naša dosadašnja iskustva.”

Projekat Mars 2020, za koji se procenjuje da košta oko milijardu i po dolara, povezao je naučnike iz svih krajeva sveta. Turijan je član tima koji testira svaki deo budućeg rovera. Preostalo je još mnogo posla, s obzirom da se ovaj ekstra-pametni rover sastoji iz hiljada delova.

“Malo je ljudi na svetu koji mogu da kažu da su radili na razvoju mašine koja će istraživati neki drugi svet. Zato sam veoma ponosan što smo ja i neki drugi Jermeni uključeni i možemo da doprinesemo ovom projektu koji je važan za ceo svet.”

NASA planira da pošalje novog istraživača na Mars 2020. “Potomak” rovera “Kjuriositi”, novi marsovski rover biće opremeljen preciznijim instrumentima da bi se planeta detaljnije istražila.

Mi ćemo mu samo svakog dana davati instrukcije kada da započne i završi posao. Ovi točkići i mehanizmi su napravljeni da bi se rover kretao po velikim stenama i manevrisao u skučenom prostoru. Medjutim, najvažniji element je da je ovo pravi robotski sistem sa sposobnošću samostalnog donošenja odluka.”

Prema podacima koje je prikupila NASA-ina letelica za posmatranje Marsa, neke vodene površine na planeti su se formirale mnogo kasnije nego što se prvobitno mislilo, što nagoveštava da je na Marsu nekada postojala mogućnost za održavanje života. Turijan veruje da će novi rover u značajnoj meri pomoći naučnicima da reše mnoge tajne Crvene planete…

XS
SM
MD
LG