Linkovi

Marković: Strukture u Rusiji pripremale napad


Crnogorski premijer Duško Marković (rtcg.me)
Crnogorski premijer Duško Marković (rtcg.me)

Fotografije iz pasoša jednog od dva osumnjična Rusa za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, Eduarda Šišmakova, prema izvorima Sky News-a, posljednji su detalj slagalice o navodnoj umiješanosti Rusije u pokušaj puča 16.oktobra prošle godine

Posljednja puzla slagalice – tako izvori iz zapadnih obavještajnih službi za Sky News opisuju, kako navode, dokaze o navodnoj umiješanosti Rusije u pokušaj puča u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine.

Sky News je objavio fotografije iz pasoša jednog od dva Rusa koji su osumnjičeni za pokušaj terorizma Eduarda Šišmakova, koje ga povezuju sa ruskom vojskom i dokazuju da je prilikom organizacije napada u Crnoj Gori, koristio lažni identitet.

U starom pasošu piše da se on zove Eduard Šišmakov i da radi kao vojni ataše u ruskoj ambasadi u Poljskoj.

Međutim, u pasošu koji je izdat u avgustu 2016. godine, samo dva mjeseca prije pokušaja puča, kraj fotografije istog čovjeka, sa istim datumom rođenja, piše drugo prezime – Širokov.

Zapadne obavještajne službe ovo smatraju dokazom da je Širokov radio za Glavnu obavještajnu upravu (GRU) Ruske Federacije i da je povezan sa Moskvom.Takođe, poljske vlasti su za Sky News potvrdile da su Šišmakova izbacile iz zemlje 2014. godine jer je on ruski obavještajac.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je kazao da je novi pasoš, u kom stoji prezime Širokov, mogao da bude izdat samo uz pomoć državnih vlasti.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je kako vjeruje da su Rusi Vladimir Popov i Eduard Širokov odnosno Šišmakov organizatori pokušaja terorizma 16. oktobra prošle godine.

On je to rekao u razgovoru za Sky News i dodao da u Rusiji postoje izvjesne strukture koje su pripremale teroristički napad u Crnoj Gori s ciljem zaustavljanja njenog članstva u NATO.

Donedavni premijer Milo Đukanović rekao je sinoć u Nikšiću da dio opozicije nikako ne može da se pomiri sa crnogorskom nezavisnošću:

"To je bio razlog zbog čega se 16.oktobar, vrijeme parlamentarnih izbora, pokušalo iskoristiti da se svrgne, na bilo koji način, aktuelna državna vlast u Crnoj Gori, da se instalira nova-koja bi bila marionetska i služila tuđim interesima, interesima Moskve. Na taj način bi se poslala poruka Evropi i NATO-u: ne možete se širiti po Balkanu, ni drugdje, bez naše saglasnosti."

Crna Gora će nesumnjivo biti članica NATO-a, poručio je Đukanović, naglasivši da će Protokol o pristupanju Crne Gore uskoro biti ratifikovan i u četiri države koje to još nijesu učinile.

XS
SM
MD
LG