Linkovi

Prelec: Dijalog i o bolnim temama


Marko Prelec: "Srbiju čeka zanimljivo političko leto"
Marko Prelec: "Srbiju čeka zanimljivo političko leto"

„Nema alternative nastavljanju pregovora Beograda i Prištine“, ističe direktor projekta Medjunarodne Krizne grupe za Balkan, Marko Prelec, koji se u razgovoru za naš program osvrnuo na odnose Srbije i Kosova, pitanje severa Kosova, kao i proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Marko Prelec ističe da bi Beograd i Priština trebalo da pregovaraju i o implementaciji onoga što je već dogovoreno, ali i da krenu u proces političkih pregovora o suštinskim odnosima, kao i o zaista bolnim temama kao što je sever Kosova.

Problem severa Kosova je jako, jako težak problem i teško je videti kako se može rešiti. Videli smo inicijativu predsednika Tadića gde se govori o nekom posebnom statusu, mada ja mislim da je to dobro rešenje – to jest, da sever ima neku vrstu posebnog statusa u okviru Kosova. Medjutim, ono što je ostalo neobjašnjeno je kakav bi bio odnos Srbije i Kosova. Dakle, to je rešenje koje bi možda bilo prihvatljivo za Kosovo, ako dodje do normalizacije, odnosno priznanja, ali bi moglo da bude neprihvatljivo ukoliko do toga ne dodje. Situacija je sada takva da stvara gotovo nepodnošljiv pritisak na vladu u Prištini.“

Medjutim, Prelec priznaje da ni položaj Srba južno od Ibra, i pored zastupljenosti u vladi, parlamentu i lokalnoj samoupravi nije zadovoljavajući.

Mislim da je u medjunarodnoj zajednici, nažalost, izlazak Srba južno od Ibra na kosovske izbore, kao i stvaranje većiniski srpskih opština, shvaćeno kao 90 odsto primene Ahtisarijevog plana. Mnogo toga je ostalo na formalnoj tački bez ulaska u suštinu. Postoje srpski zastupnici u skupštini Kosova, ali nije sasvim jasno šta oni zapravo rade. Isto tako imate srpske ministre u vladi Kosova ali nije sasvim jasno koja je njihova faktička moć. Svakako, pozicija Srba na jugu Kosova nije zavidna. Postoji čitav niz problema i Kosovo se sada nalazi pred ispitom – kako će se postaviti prema toj ranjivoj manjini.“

Komentarišući veoma ograničen povratak Srba na Kosovo Prelec kaže da je to činjenica, ali navodi i primere drugih zemalja u regionu.

Čak i u Bosni, gde je situacija mnogo lakša i gde je proteklo više vremena od rata, nema baš puno povratka. I u Hrvatskoj, koja je na pragu Evropske unije, povratak Srba je isto relativno mali. Povratak je uvek težak, a na Kosovu imate i jezičku razliku, ali ima bez sumnje još puno toga što vlada Kosova mora da uradi da bi stvorila jedan prostor za Srbe.“

Govoreći o izgledima da Srbija, uprkos nerešenim problemima u odnosima sa Kosovom, ove godine dobije datum početka pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, Prelec kaže da će ovo leto biti politički veoma zanimmljivo.

„Srbija će se po prvi put naći na početku faze od 4 do 5 godina u kojoj neće biti izbora. Vlada i predsednik, će prema tome moći da donose odluke bez izbornog pritiska. Moći će da se postave i prema Evropskoj uniji bez izbornog pritiska. I Brisel i zemlje članice Unije će videti koji su stvarni interesi i stavovi Srbije. Srbija, prema tome, neće više praviti neke ustupke u poslednjem trenutku da bi dobila neki pomak prema Evropi koji bi mogla da koristi za izborne svrhe kao što je bio slučaj do sada.“

Prelec zaključuje da u ovom trenutku niko ne zna kako će se Beograd postaviti u tom kontekstu, što zavisi i od ishoda izbora, kao ni kakvi će zapravo biti dalji odnosi Beograda i Brisela.


XS
SM
MD
LG