Linkovi

Rast akcija na svetskim berzama


Vol Strit
Vol Strit

Svetske berze započele su 2013. u optimističnom tonu pošto je američki Kongres postigao sporazum kojim je izbegnuta finansijska kriza.

Svetske berze započele su 2013. u optimističnom tonu pošto je američki Kongres postigao sporazum kojim je izbegnuta finansijska kriza. Ključni indeksi na Vol Stritu skočili su dva ili više procenta u prvih pola sata rada američke berze.

Takodje je skočila vrednost akcija na berzama u Evropi, Aziji i Australiji. Analitičari, medjutim, kažu da sporazum koji je postignut u SAD donosi samo kratkoročnu izvesnost, ali neće mnogo ublažiti zabrinutost investitora, pošto su važne budžetske odluke samo odložene za dva meseca.

2013. je dobro počela… Posle Azije, skočila je vrednost akcija na evropskim berzama prvog dana pošto su američki političari usvojili zakon kojim je izbegnuta fiskalna provalija. Iako sporazum, donet u poslednjem trenutku, nije tako dalekosežan kako bi investitori voleli, on im je ipak ulio optimizam. Berzanski strateg Dejvid Bjuik kaže da današnje olakšanje neće dugo potrajati.

Ovo je nesavršen dogovor, i svako ko misli drugačije se verovatno zavarava. Mislim da ćemo ponovo naići na probleme u februaru, kada predsednik Obama predstavi budžet za 2014. a jasno je da će jedno od problema biti granica zaduživanja i budžetski deficit, koji je - sa 16,4 hiljade milijardi dolara - potpuno neprihvatljiv.”

Dok je vrednost akcija rasla, dolar je pao u odnosu na niz valuta, baš kao i hartije od vrednosti nemačke vlade, tradicionalno pouzdana vrednost za investitore. Nasuprot tome, vrednost državnih deonica Španije i Italije je porasla.
Dok Evropa nastavlja da se bori sa dužničkom krizom, frankfurtski analitičar Fidel Helmer kaže da bi SAD trebalo da slede evropski primer štednje.

"Američki političari izgleda nisu izvukli nikakve pouke iz finansijske i ekonomske krize. Nisu spremni da štede, samo hoće da podignu porez u odredjenim granicama. To je potpuno suprotno merama u Evropi. Mi se bavimo štednjom i na ispravnom smo putu.”

Sporo reagovanje američkih političara takodje je izazvalo kritike sa neočekivane strane – iz Kine. Zvanična agencija Šinhua pozvala je SAD da ispune svoju odgovornost na globalnoj ekonomskoj sceni i stave u stranu političke razmirice. Evropski političari i sami su optuženi da su protekle godine samo odlagali rešenje problema a Evropa bi ponovo mogla da se nadje u centru globalne pažnje.

"Pre šest meseci smo svakako brinuli zbog mogućeg grčkog napuštanja evrozone, ili čak raspada evrozone. Sada tome ne preti opasnost. Mislim da je problem evrozone spori rast, a on će ostati prisutan neko vreme”, ističe Stiven Sejvel iz banke BNP Paribas.

Uprkos fiskalnom dogovoru u SAD, 2013. već deluje kao godina u kojoj će političari sa obe strane Atlantika morati da rešavaju problem usporenog ekonomskog rasta, kao i smanjenje svojih budžetskih deficita.
XS
SM
MD
LG