Linkovi

Siriji prete nove sankcije


Prazno mesto sirijskog predstavnika u Arapskoj ligi, koja je predsedniku Bašaru al Asadu postavila ultimatum da dozvoli pristup posmatračkoj misiji ili će mu biti uvedene nove sankcije, 24. novembar 2011.
Prazno mesto sirijskog predstavnika u Arapskoj ligi, koja je predsedniku Bašaru al Asadu postavila ultimatum da dozvoli pristup posmatračkoj misiji ili će mu biti uvedene nove sankcije, 24. novembar 2011.

Sirija je sve bliže sankcijama koje će joj uvesti Arapska liga dok se broj žrtava opozicionih demonstracija povećava iz dana u dan.

Arapska liga je u četvrtak postavila ultimatum Siriji kojoj je dato da do danas u podne prihvati međunarodnu posmatračku misiju ili će joj biti uvedene dodatne sankcije. Damask do sada nije izdao zvanično saopštenje povodom tog predloga, tako da su ministri Arapske lige produžili rok do kraja dana.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil el Arabi je rekao da je dobio pismo od sirijskih vlasti u kojem se traži objašnjenje u vezi sa posmatračkom misijom.

Organizacija je pre dve nedelje suspendovala članstvo Sirije zbog nasilnih akcija protiv demonstranata i odbijanja predsednika Asada da primeni njen plan za okončanje nemira u zemlji.

Predstavnici Arapske lige će se ponovo sastati sutra kako bi razmotrili uvođenje dodatnih sankcija Damasku.

Predstavnici Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu za Glas Amerike su izjavili da je u napadima širom zemlje živote izgubilo najmanje osmoro ljudi.

U međuvremenu, sirijska armija je saopštila da je u napadima „terorista“ poginulo šest pilota i još tri vojnika. Državna novinska agencija SANA javlja da se taj incident dogodio juče u oblasti Homs.

Demonstranti su i danas izašli na ulice nekoliko gradova zahtevajući ostavku predsednika Bašara al-Asada, posle čega je došlo do nasilja. U odvojenom izveštaju, državni mediji prenose kako su se Asadovih lojalisti okupili mašući sirijskim zastavama i noseći Asadove fotografije, ne bi li izrazili protivljenje ultimatumu Arapske lige.

Ujedinjene Nacije su saopštile da je u anti-vladinimi protestima od marta u Siriji stradalo više od 3 i po hiljade ljudi. Komitet protiv torture UN-a je u petak izdao saopštenje u kojem se navodi da su širom zemlje zabeležena zlostavljanja, uključujući hapšenja i mučenje dece.

XS
SM
MD
LG