Linkovi

Napad sirijskih snaga na Latakiju


Vojna vozila libijske vlade u gradu Latakija, Sirija, 13. avgust 2011.
Vojna vozila libijske vlade u gradu Latakija, Sirija, 13. avgust 2011.

Sirijske snage bezbednosti su pojačale smrtonosno obračunavanje sa demonstrantima u Latakiji, gde vojska zasipa grad vatrom sa kopna i mora. Aktivisti i očevici javljaju da su vojni brodovi opremljeni mitraljezima danas otvorili vatru na priobalne delove grada, dan pošto su u grad prodrli tenkovi. Navodi se da su od početka dvodnevne opsade poginule najmanje 22 osobe.

Vlada je preduzela akciju posle masovnog okupljanja demonstranata u petak u Latakiji i drugim gradovima koji nastavljaju da traže ostavku predsednika Bašara al-Asada.

Sirijska vlada drugačije izveštava o događajima u Latakiji. Agencija SANA je danas objavila da pripadnici snaga bezbednosti tragaju za teško naoružanim pojedinicima koji „prestravljuju“ stanovnike grada. Vlada za smrtonosne nerede u zemlji najvećim delom okrivljuje „naoružane grupe“ i "teroriste“.

Sirijski predsednik je inače izložen sve većem međunarodnom pritisku. Američki predsednik Barak Obama i saudijski kralj Abdula, juče su zatražili hitan prekid nasilja nad demonstrantima. U telefonskom razgovoru Obame sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, njih dvojica su se takođe saglasila da je neophodno odmah prekinuti krvoproliće.

XS
SM
MD
LG